“Škola hrvatskoga folklora”, koju organizira Hrvatska matica iseljenika (HMI) održat će u Koprivnici od 3. do 12. siječnja, izvijestila je Hrvatska matica iseljenika.

Zimsku sesiju “Škole hrvatskog folklora” pohađa više od stotinu plesača, pjevača i svirača tradicijskih glazbala iz zemlje i inozemstva.

HMI ističe kako će u cjelodnevnom dvotjednom programu ljubitelji tradicijske kulture iz domovine i dijaspore vježbati hrvatske narodne plesove i slušati etnološka i etnomuzikološka predavanja u hotelu “Podravina”.

Predavači su istaknuti folkloristi i koreografi na čelu s etnologom Andrijom Ivančanom, umjetničkim ravnateljem Ansambla narodnih plesova i pjesama Hrvatske “Lado”.

Zimska sesija obuhvaća program plesova, izvornih napjeva, nošnji i glazbala hrvatskoga gorskog područja, koje uključuje sjeverozapadnu Hrvatsku i Istru, a polaznici Škole učit će narodne plesove Gorskog kotara i Grobinštine, karlovačkoga Pokuplja, Jaskanskog prigorja i polja; Samoborskog, Zaprešičkog, Vrapčanskog i Zagrebačkog prigorja i polja; Sesvetskog, Zelinskog, Vrbovečkog prigorja i polja; Zagorja, Međimurja i Podravine.

Na zimskoj Školi hrvatskoga folklora poučavat će se i plesovi gradišćanskih Hrvata iz austrijske savezne pokrajini Gradišće (Burgenland) te iz ostalih srednjoeuropskih panonskih prostora višestoljetno nastanjenih gradišćanskim Hrvatima od zapadne Mađarske sve do južnih dijelova Slovačke te raseljenih moravskih Hrvata iz Češke.

Školu hrvatskoga folklora programski i metodički je osmislio prije 55 godina glasoviti hrvatski etnokoreolog i koreograf Ivan Ivančan (1927. – 2006.).

Posljednjih dvadesetak godina Matičinu Školu hrvatskoga folklora uspješno vodi istaknuti etnolog Andrija Ivančan, aktualni umjetnički ravnatelj profesionalnoga folklornog Ansambla narodnih plesova i pjesama “Lado” iz Zagreba.

Završni koncert zimske sesije Matičine Škole hrvatskoga folklora, koji će predstaviti apsolviranu plesnu i glazbenu baštinu, polaznici će izvesti pred koprivničkom publikom u Dvorani “Domoljub” 12. siječnja.

Voditeljica Odjela za kulturu HMI Snjžana Jurišić poručila je kako je glavna misija ovoga projekta očuvanje izvornosti najvišeg standarda tradicijske kulture, koja nije imuna na procese asimilacije pa i akulturacije u višekulturnim dijasporskim odredištima.

Naglasila je kako je tradicija i nadahnuće za suvremeno kreativno izražavanje pa se kroz “Školu hrvatskoga folklora” promiče i autorska stvaralačka dimenzija, tj. etnološka i folkloristički utemeljena reinterpretacija ovog segmenta tradicijske umjetnosti. Današnji život folklorne baštine je važan dio suvremene hrvatske kulture, što je pozicionira u nezaobilazno uporište kulturnog i nacionalnoga identiteta, istaknula je Jurišić.

Škola hrvatskoga folklora namijenjena je izobrazbi voditelja i članova hrvatskih folklornih i tamburaških sastava  u hrvatskom iseljeništvu i među pripadnicima  hrvatskih zajednica koje žive u zemljama srednje i jugoistočne Europe, okupljajući sve ljubitelje hrvatskoga folklora iz cijeloga svijeta.

Komentiraj