Skepsa trgovaca u pogledu OPEC-ova dogovora zakočila cijene nafte

Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Cijene nafte stabilizirale su se u četvrtak na međunarodnim tržištima ispod razine od 49 dolara, budući da je nakon početne pozitivne reakcije na dogovor proizvođača o smanjenju proizvodnje među trgovcima prevladala skepsa.

Na londonskom je tržištu cijena barela kliznula 33 centa u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 48,42 dolara. Jučer je zaključila trgovanje u plusu 2,72 dolara. Na američkom tržištu barelom se danas trgovalo po gotovo nepromijenjenoj cijeni u odnosu na prethodno zatvaranje, od 46,88 dolara. Jučer je u vrijeme zatvaranja tržišta bilježila plus od 2,38 dolara.

Tržišta je jučer navečer katapultirao neočekivani dogovor članica Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) da će na sastanku u studenom ograničiti proizvodnju, prvi puta od 2008. godine. Na rubu Međunarodnog energetskog foruma u Alžiru zacrtano je ograničenje proizvodnje na 32,5 do 33 milijuna barela dnevno, objavili su u srijedu za Reuters dužnosnici OPEC-a.

U kolovozu su članice OPEC-a prema Reutersovim procjenama zajedno proizvodile 33,5 milijuna barela dnevno.

Cijene nafte nastavile su rasti i jutros temeljem neočekivanog dogovora i nakratko su na londonskom tržištu prekoračile 49 dolara da bi se kasnije stabilizirale jer je među trgovcima nakon početne pozitivne reakcije prevladala skepsa a brinu ih i brojne nepoznanice.

“Početna reakcija na sporazum bila je pozitivna ali organizacija u idućim tjednima mora ponuditi odgovore na neka ključna pitanja”, tumači Tamas Varga iz londonske brokerske kuće PVM Oil Associates.

Tako nije poznato kada će odluka o smanjenju proizvodnje stupiti na snagu, kako će se provjeravati poštuju li članice sporazum, kakve će biti proizvodne kvote za pojedine zemlje niti koliko će dugo sporazum biti na snazi, navode analitičari.

“S obzirom na toliku dozu neizvjesnosti u pogledu pojedinosti, očekujemo neuobičajene oscilacije na tržištu nafte do OPEC-ova sastanka u studenom”, dodaju analitičari ING-a.

OPEC će u studenom odrediti proizvodne kvote za svaku pojedinu zemlju a na sastanak bi mogle biti pozvane i zemlje-proizvođači izvan kartela, poput Rusije.

Odvojeno je OPEC danas objavio da je referentna cijena barela košarice njegove nafte u srijedu iznosila 42,21 dolar, što znači da je ostala gotovo nepromijenjena u odnosu na prethodni dan trgovanja.

Komentiraj