Škare Ožbolt: “Otkad sam ja u politici nijedno istražno povjerenstvo nije raspetljalo ništa”

Bivša ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt u četvrtak je za ‘Novi dan’ N1 televizije komentirala aferu Janag i pokretanje ustražnog povjerenstva o radu DORH-a u Saboru.

Škare Ožbolt kaže da istražno povjerenstvo u Saboru ne bi ništa riješilo. “Otkad sam ja u politici od 90-ih, niti jedno istražno povjerenstvo nije raspetljalo ništa, pogotovo u Saboru. To je zgodno za osnovati, nešto reći, oko toga stvoriti medijsku pažnju i na tome sve završava. Treba vidjeti što treba mijenjati u zakonu, a i kada je riječ o odnosu i sukobu riječima i stavovima – nazovimo to sukobom predsjednika i premijera koji su na neki način i jedan i drugi u pravu. Premijer jer poštuje zakone, a predsjednik jer ukazuje na problem. Na saborskim zastupnicima bi bilo da jednostavno sagledaju sve stvari i da se nađe rješenje za ovakve situacije, kada se s osobom koja je pod mjerama rade izvidne radnje”, kazala je.

Ističe da za osobe koje se imenuju na visoke pozicije mora postojati nekakva provjera. “Meni je neshvatljivo da kada je riječ o visokim, državnim dužnosnicima ili onima koji imaju visoke upravljačke pozicije u javnim poduzećima, mislim da za njim treba postojati provjera. Također smatram da bi predsjednik države, predsjednik vlade i ministar unutarnjih poslova ipak trebali dobiti neku ograničenu informaciju”, rekla je Škare Ožbolt.

Dodala je da ne misli da bi trebali dobiti uvid u izvidne radnje, već neku ograničenu informaciju ‘da je riječ o osobi koja je suspektna u kontaminirana’. Dodaje da kada bi do takvog nečeg došlo s ovakvim zakonom, to bi bilo odavanje tajne. “Kada bi se to pod ovim zakonom dogodilo, to bi bilo odavanje tajne. A to je kazneno djelo. Mora se naći neki mehanizam”, zaključila je Škare Ožbolt.

Komentiraj