Škare Ožbolt: “Najradije bih vidjela veliku koaliciju jer ovi problemi zahtijevaju okupljanje”

Nezavisna kandidatkinja za gradonačelnicu Zagreba Vesna Škare Ožbolt rekla je za N1 televiziju da joj je u kampanji najdraže to što je, kako je opisala, njena kandidatura postala motiv mnogima da izađu na izbore.

O tome drži li Plenković reforme u “ladici” dok ne prođu izbori

“Možda je doista taj prijedlog reforme na nekom koordinacijskom tijelu, pa stoji, pa se proučava, pa se vraća nazad ministru, pa to ide tako nekoliko puta. Reforme zdravstva i nekih drugih resora jako puno traju, nikako da počnu, nikako da završe”, opisala je kako izvana vidi procese koji se događaju negdje unutra.

“Nijedna reforma nije popularna”, konstatirala je, a to onda povezala sa stanjem pred izbore:

“Vjerojatno se nepopularne stvarti u politici nikada ne rade pred lokalne izbore. Ja sam isto imala slučaj šetanja moje strategije borbe protiv korupcije, kad sam bila ministrica pravosuđa. Ja pošaljem na Vladu, tamo stoji. Pitam gdje je moja strategija. Da je na odboru. Na kojem odboru? Na Odboru za zakonodavstvo, razmatraju. Onda uži kabinet kaže, ne ne, to još nije dobro, vraćamo ti natrag. A u stvari je bio problem jer sam borbu protiv političke korupcije stavila na prvo mjesto.”

“I onda mi je, rječnikom Asterixa i Obelixa, nebo palo na glavu”, opisala je kako je prestala biti dijelom vladajućih struktura.

Na lokalne izbore, podsjetio je voditelj, Škare Ožbolt je prvi put izašla na izbore u Velikoj Gorici i postala predsjednicom tamošnjeg gradskog vijeća. Sada je u Zagrebu, što ju je ponukalo da se aktivira i ovdje?

“Živim u centru grada, radim u centru grada, godinama gledam što se događa i prekipjelo mi je posebno nakon potresa. I kad sam vidjela kako se stvari odvijaju, kako se gradski političari ne snalaze, da Bandić i suradnici nisu pokazali nikakav interes da počnu rješavati stvari, to me je motiviralo da se kandidiram”, objasnila je.

Ona inzistira na tome da ne kalkulira, da doista ulazi sa kandidaturom da postane gradonačelnica.

“Ušla sam u kampanju odmah nakon ljeta, i to tako da sam objavila 10 jumbo plakata po gradu na kojima je pisalo: ‘Dolazi vam gradonačelnica’”, podsjetila je.

Na pitanje o strategiji ako ipak ne bi postala gradonačelnicom, uzvratila je:

“Ja sam vam to najavila u osmom mjesecu da dolazi gradonačelnica u Zagreb.”

Što se tiče većine u skupštini kazala je:

“Bit će ozbiljan problem sastaviti većinu u Gradskoj Skupštini.”

“Najradije bih vidjela veliku koaliciju, jer ovi problemi i ova kriza u kojoj se grad nalazi, iziskuju okupljanje sve pameti”, dodala je.

Uslijedila je rasprava o tome koliko je takvo što realno, predstavlja li zagovaranje velike koalicije političku trgovinu. Škare Ožbolt je inzistirala na tome da je to jedino realno, da ona govori o potrebi da političari imaju viziju, jer je Zagreb u jako lošem stanju:

“Što je važnije, politički se sukobljavati u skupštini ili rješavati probleme grada?”

Podsjetila je na jednu svoju raniju izjavu:

“Jasno sam rekla tada, pitali su me s kim bih mogla u koaliciju, a ja sam rekla sa svima osim s Milanom Bandićem koji je tada još bio živ. Ja sad govorim o političkoj viziji, političkoj zrelosti, političkoj realnosti.”

Rekla je da to što govori nije opis političke trgovine:

“Kad vidim kako će izgledati (Gradska skupština), pozvat ću na okupljanje.”

“Vraćanjem natrag sam motivirala i one koji nisu izlazili na izbore, jer im se politika gadi, ili im se zamjerila ili im jednostavno ne odgovara. Moj motiv za kandidaturu mnogima je motiv za izlazak na izbore i to mi je drago”, kazala je na kraju.

Komentiraj