Škare Ožbolt: “Dužnost je predsjednika i premijera da surađuju, ne da se bave vlastitim egom. Da su oni ’95. godine donosili odluke, nikada Bljesak ne bi uspio”

Vesna Škare Ožbolt u subotu je komentirala način na koji hrvatski državni vrh obilježava akciju Bljesak.

Podsjetimo, Škare Ožbolt je u razdoblju od 1995. do 1997. godine vodila proces mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja i obnašala dužnost predsjednice Nacionalnoga odbora za ostvarivanje programa uspostave povjerenja, ubrzanog povratka i normalizacije života na ratom stradalim područjima Republike Hrvatske.

Priopćenje prenosimo u cijelosti:

“Kada je prije 26 godina pokrenuta vojno-redarstvena akcija Bljesak, krenuli smo u oslobađanje Zapadne Slavonije, htjeli smo okončati rat i vratiti mir u naše živote. Bilo je dosta života pod uzbunama, ubijanja i slamanja Hrvatske, života u prognaništvu, suza u očima djece. Krenulo je oko 7200 vojnika, ali iza njih je bila cijela Hrvatska. Bio je to korak prema miru, na granice Hrvatske. U akciji smo izgubili 42 vojnika, ranjeno ih je 162, Danas obilježavamo njihovu žrtvu i njihovu pobjedu. Stradali su za našu Hrvatsku, za sve nas, na slobodu koju imamo.

Umjesto da ih se dostojanstveno sjetimo i obilježimo njihovu žrtvu, da s ponosom govorimo o Hrvatskoj koju smo zajedno gradili, opet svjedočimo ružnoj podjeli i neprestanoj svađi Predsjednika Republike Hrvatske i predsjednika Vlade. Ne mogu zajedno ni položiti vijence, održati govor, zahvaliti vojnicima koji su stradali za sve nas.

To Hrvatska nije zaslužila, to naša vojska i naši dečki nisu htjeli, za to se nisu borili. Umjesto zajedništva u bitnim ciljevima i na ključnim događajima i dalje gledamo svađu i prepucavanje dvojice ljudi od kojih očekujemo da donose važne odluke i vode našu zemlju. To im je obaveza, to je ono zašto su pobijedili na izborima, to je ono što duguju.

Vojno-redarstvena akcija Bljesak 1995. godine kojom je oslobođena zapadna Slavonija. Photo: Waves komunikacije

“Apeliram da prestane natjecanje u taštini”

Dužnost je Predsjednika Republike Hrvatske i predsjednika Vlade da surađuju na zajedničkim poslovima bez obzira na to što misle jedan o drugome. Obaveza im je voditi ovu zemlju prema napretku i prosperitetu, a ne baviti se vlastitim egom. Da su oni 1995. godine donosili odluke, nikada Bljesak ne bi uspio, a plašim se da ne bi ni bio pokrenut.

To je najgore što nas je moglo zadesiti, da nismo u stanju razlučiti bitno i učiniti sve da to bude ostvareno. Apeliram i pozivam i Zorana Milanovića kao Predsjednika Republike Hrvatske i Andreja Plenkovića kao predsjednika Vlade Republike Hrvatske da prestanu sa natjecanjem vlastite taštine, da smire sukobe i netrpeljivosti i počnu s obnašanjem svojih dužnosti na dobrobit građana i Hrvatske.

Na to ih obavezuju ne samo Ustav i zakoni ove zemlje, nego i sjećanje na 42 poginula i 162 ranjena hrvatska vojnika, na tisuće onih koji su 1. svibnja 1995. godine krenuli u akciju Bljesak, u oslobađanje tog dijela Hrvatske. Bez hrvatskih vojnika i građana Hrvatske, njih dvojica danas ne bi imali priliku pojaviti se na obilježavanju jedne od najvećih pobjeda hrvatske vojske i naroda.

Zbog toga tražim da prestanete s međusobnim sukobima i budete ono što hrvatski građani očekuju od vas, Predsjednik Republike Hrvatske i predsjednik Vlade Republike Hrvatske i da svoj zadatak obavite savjesno i odgovorno poštujući vrijednosti Ustava i ovu zemlju”, poručila je Vesna Škare Ožbolt.

 

Komentiraj