Skandinavci preuzimaju Piculin projekt štednje vode na otocima

Dusko Jaramaz/PIXSELL

Otočka koordinacija Nordijskog vijeća ministara, koja okuplja 8 švedskih i finskih regija, pokreće projekt štednje vode na baltičkim otocima po uzoru na Water Saving Challenge (WASAC) projekt, kojeg je Ured zastupnika u Europskom parlamentu Tonina Picule pokrenuo u ožujku 2017. godine, izvijestili su iz Piculingo ureda.

Tijekom dvodnevnog radnog posjeta Alandima, otočnoj regiji s visokim stupnjem autonomije u Finskoj, zastupniku Piculi je potvrđeno da je Nordijsko vijeće ministara, ohrabreno uspjehom WASAC-a, odlučilo podržati i financirati projekt štednje vode koji će slijediti preporuke svojih južnih europskih partnera.

U ožujku 2018. godine 8 europskih otoka, po dva iz Francuske, Grčke i Irske te Vis i Lastovo iz Hrvatske, predstavili su u Zagrebu priručnik za racionalno upravljanje vodnim resursima. Priručnik „Izazov: uštedi vodu – vodič za pametno upravljanje vodom“, rezultat je timskog rada otočana koji su utvrdili da je na osam WASAC otoka moguće godišnje uštedjeti 200 milijuna litara vode čime bi se potrošnja struje smanjila za 470.000 kWh, a emisija ugljičnog dioksida za 42.000 kilograma. Kada bi se njihovo znanje o štednji vode prenijelo na svih 2136 europskih otoka, uštede u vodi, struji i emisiji stakleničkih plinova bile bi goleme. Projekt Water Saving Challenge nagrađen je 2017. Greening Island nagradom u kategoriji održivog upravljanja vodom.

“Vijesti iz Skandinavije potvrđuju kvalitetu WASAC-a i preporuka koje su naši otočani izradili, ali i pokazuju relevantnost i aktualnost problema s kojim smo se uhvatili u koštac. Hrvatski otoci imaju specifična znanja i iskustva te je ohrabrujuće vidjeti da su Skandinavci spremni učiti od nas i da se WASAC širi na sjever”, rekao je Picula na sastanku s predstavnicima općine otoka Kökar koji će biti dio ‘baltičkog WASAC-a’.

Nordijsko vijeće ministara je međuvladin forum Švedske, Norveške, Danske, Finske, Islanda te autonomnih regija Grenlanda, Farskih otoka te Alandskih otoka za suradnju i koordinaciju rješavanja zajedničkih problema u nizu područja. Forum djeluje od 1971. godine s nizom koordinacija na nižim razinama koje se bave pojedinim policy područjima.

U okviru Otočke koordinacije djeluju 4 švedske regije (Uppland, Stockholm, Södermanland i Östergötland, 3 finske regije (Uusimaa, Jugozapadna Finska, Kymenlaakso) te finska autonomna regija Alanski otoci, koje okupljaju 250 otoka sa ukupno 50000 stanovnika. Baltička verzija WASAC-a trebala bi započeti u studenom 2018. godine i trajati dvije godine tijekom kojih će otočani implementirati mjere učinkovitog upravljanja vodnim resursima uz poseban naglasak na cirkularno korištenje vode.

Komentiraj