Skandalozni dokumenti otkrivaju: Katolički svećenici zlostavljali 330.000 djece, uglavnom dječake

Službeno je gotova istraga neovisne komisije koja je istraživala seksualna zlostavljanja djece koja su u Francuskoj počinili katolički svećenici od 1950-ih godina, javlja BBC.

Jean-Marc Sauve, koji je na čelu neovisne komisije, kazao je da su katolički svećenici od 1950. seksualno zlostavljali oko 330.000 djece, od koji je oko 80% muškog spola.

“Posljedice su jako ozbiljne. Oko 60% žrtava su kasnije imale velike probleme u sentimentalnom i seksualnom životu”, rekao je Sauve.

Sauve je, govoreći na predstavljanju izvješća, rekao da je Katolička crkva “pokazala okrutnu indiferentnost prema žrtvama”, dodajući kako su crkveni autoriteti ove zločini “sustavno zataškavali”.

Bombastični rezultati istrage: U Francuskoj otkriveno više od 3.000 svećenika pedofila

Jedna žrtva je objavu izvješća nazvala “prekretnicom u francuskoj povijesti”.

Predsjednik Francuske biskupske konferencije Eric de Moulins-Beaufort zatražio je oprost od žrtava, navodi AP.

Komisija je pozvala Crkvu da poduzme odlučne korake te da se odrekne tezama o “pogreškama”. Komisija je pak državu pozvala da pronađe način da kompenzira žrtvama, a naročito onima za koje je nastupila zastara.

Komisija je, navodi BBC, našla dokaze o 2900 do 3200 zlostavljača djece među svećenicima i ostalim klericima kojih je u Francuskoj oko 115.000.

Izvještaj je baziran na crkvenim, sudskim i policijskim arhivima te razgovorima sa žrtvama. Istragu je naručila francuska Katolička crkva 2018. godine nakon niza sličnih skandala u drugim državama.

Većina slučajeva koje je istraživala komisija su, po svemu sudeći, otišli u zastaru po francuskim zakonima. Sauve, visoki francuski državni službenik, ranije je rekao da je izvješće, koje ima 2500 stranica, pokušalo kvantificirati broj počinitelja i broj žrtava.

Također su traženi “mehanizmi, pogotovo institucionalni i kulturalni” koji su omogućili pedofilima da ostanu unutar Katoličke crkve.

Komentiraj