Skandalozna tonska snimka: Kako HDZ-ovi Blaženko Boban i Ante Sanader kadroviraju u Dalmaciji

Nacional je u posjedu audiozapisa razgovora istaknutih damatinskih HDZ-ovaca o vodećim ljudima stranke u Splitsko-dalmatinskoj županiji koja razotkriva njihove metode i način vladanja na lokalnoj razini na primjeru izbora novog ravnatelja Doma zdravlja županije. U ovome trenutku, dok u HDZ-u još uvijek analiziraju tko je kriv za nedovoljnu mobilizaciju birača i podbačaj na europskim izborima, pri čemu se kao opravdanje ističe disperzija političkih opcija i zaboravlja na utjecaj niza afera ministara, kao da ne razmišljaju, a trebali bi, o činjenici da su lokalni HDZ-ovci svojim trgovanjem, dogovorima i kadroviranjem, o čemu se u njihovim sredinama ipak sve zna, također utjecali na odluku birača i u postocima za HDZ najgori rezultat izbora otkako se od 1990. oni provode.

 

Za skori izbor novog ravnatelja Doma zdravlja Splitsko-dalmatinske županije dio liječnika koncesionara i domskih liječnika te ustanove smatra da će se izroditi u novi skandal, jednak onom lanjskom prilikom izbora ravnatelja iste ustanova, a usto i ponovno potvrditi da na „male bogove“ vrh stranke slabo može utjecati jer uvijek pronađu način provesti u djelo naum koji je njima i bliskom krugu od koristi. Prošle godine je natječaj za izbor ravnatelja bio poništen jer je, kažu Nacionalovi izvori, župan Blaženko Boban od članova Upravnog vijeća tražio da na treći mandat izaberu dr. Dragomira Petrica, oni to nisu prihvatili, a u konačnici Petric je sve dosad ostao v.d. ravnatelja. Imati svog čovjeka na čelu zdravstvene ustanove koja ubire milijune od zakupnina, koncesijskih naknada i decentraliziranih sredstava zdravstva, a usto je sa svojih 13 ispostava ogroman bazen za zapošljavanja podobnih ili dodjelu drugih poslova i pogodnosti odabranima zato mora biti pod kontrolom i ne može se prepustiti slučaju. Zbog toga su lani „padale glave“ iako se radilo o članovima iste stranke.

Tako je baš zbog protivljenja ponovnom imenovanju Petrica župan Boban brzopotezno smijenio predsjednika Upravnog vijeća Doma zdravlja Ivana Nasića i članove Damira Mendeša i Antu Vučemilovića, liječnike s 30 godina staža u Domu zdravlja, članove HDZ-a kao i Boban, ali s dužim stranačim stažem od njegova. Isti izvori kao razlog njihove naprasne smjene naveli su otkazivanje poslušnosti Bobanu, ali još više šefu županijskog HDZ-a Anti Sanaderu koji je, kažu, iz pozadine vukao sve konce i nije mogao otrpjeti takav otpor unutar vlastitih redova.

Audiozapis koji Nacional ima jedna je od više verzija, kraća, koja otkriva kako su uoči lanjskog izbora ravnatelja članovi Upravnog vijeća bili pod pritiskom župana Bobana koji je imao zadaću provesti Sanaderovu odluku. Nacionalovi izvori kažu da se u druga dva duža audiozapisa, istog razgovara istih aktera, govori i o tome tko je „visoka politika“, kakav je „stav Bobana o kandidatima na natječaju“, a sudionici razgovora dotakli su se i drugih tema, o , primjerice, ubiranju koncesijske naknade za zemljište koje uopće nije u vlasništvu Županije.

Na snimci koju smo preslušali najzanimljivije su izjave dr. Ivana Nasića, tadašnjeg predsjednika Upravnog vijeća i Luke Brčića, dožupana za zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, koji nepoznatim akterima prepričavaju kako su tekle pripreme za imenovanje Petrica na treći mandat i kako je na kraju župan Boban  ponudio da se kao kompromisno rješenje natječaj poništi.

Brčić tako kaže da o tome „’oće li bit on (Petric) ili neće, odlučuju Sanader i župan“ na što se u objašnjavanje uključuje Nasić: „ E sad, što je problem. Ovo sve vodi Ante (Sanader). Ante je u početku, odmah na početku, poručio i meni da treba bit dr. Petric, da treba ubrzat proceduru. Sa mnom se viđao, ali mi nikad ništa nije rekao direktno“ . U daljnjem razgovoru Nasić otkriva ženskoj osobi da mu je to rekao Sanaderov „poštar“ , na upit tko je poštar, odgovara da se radi o dožupanu Luki Brčiću. Potom Nasić prepričava razgovor tri člana Upravnog vijeća sa županom Bobanom koji je po Nasićevoj izjavi rekao „ Uzimajući u obzir da se uplela visoka politika, uzimajući u obzir vaše stavove, uzimajući u obzir moj stav, predlažem kompromisno rješenje, poništimo natječaj“. Prema snimci, u nastavku razgovora jedan član Upravnog vijeća mu je rekao „Nisi tu kao čovjek Boban nego kao župan Boban“ i , prepričava Nasić, dodao da se ne može vratiti u Makarsku i reći da će glasati za Petrica. Na to je Boban, govori dalje Nasić, rekao: „Ok, shvaćam, vi ste svi protiv, shvaćate svoju poziciju, vi ste u ime mene tamo. Ja nudim da poništimo natječaj.“

Šokantno je, izjavio je jedan od Nacionalovih izvora, da za postojanje tih kompromitirajućih tonskih zapisa, znaju i Sanader i Boban, no, kaže „oni se smatraju nedodirljivima i uopće ne strahuju da bi zbog svojih postupaka mogli snositi bilo kakve posljedice“. Isti izvori uvjereni su da ni novi izbor neće proći bez izravnog uplitanja politike, a Petricova najava da će se kandidirati za treći mandat shvaćena je kao upozorenje drugim kandidatima i poruka da će on ponovno imati podršku župana i politike, što god tko rekao i tko god mu bili protukandidati. Petric se, međutim, dva tjedna kasnije, polovicom travnja „predomislio“ što je na tematskoj sjednici Županijske skupštine prvi javno objavio župan Boban, a kako je pisala Slobodna Dalmacija, to je odjeknulo kao „grom iz vedra neba“. Vjerojatno zato jer je u javnosti , kažu Nacionalovi izvori, njegov treći mandat, premda je pola godine pred mirovinom, bio „gotova stvar“.

U međuvremnu za mjesto ravnatelja kandidirao se njegov dugogodišnji pomoćnik, dr.Marko Rađa koji će , smatraju Nacionalovi izvori, postati ravnateljem kao Petricova uzdanica i „prirodni nasljednik“ na toj funkciji jer je i kao dugogodišnji član Upravnog vijeća i pomoćnik ravnatelja bio suradnik u svemu. Uz Rađu kandidirale su se i dvije liječnice, Marija Divić, ginekologinja u primarnoj zdravstvenoj zaštiti i koncesionarka u Domu zdravlja Split, i Jasna Ninčević, bivša ravnateljica Županijskog Zavoda za javno zdravstvo koja je sadašnja savjetnica aktualne ravnateljice u toj ustanovi.

Upravo je Marija Divić, koja je i prošle godine bila kandidatkinja,najizravnije prozivala Petrica zbog načina vođenja Doma zdravlja i propusta koji, smatra, u konačnici plaćaju liječnici i njihovi pacijenti. U javnim je istupima ova liječnica nizala zamjerke na račun Petrica upirući prstom i u njegove zaštitnike unutar županijske hijerarhije. Uporno je tražila odgovor na pitanje zašto, unatoč postojanju odluke Upravnog vijeća, nikad nije napravljena revizija poslovanja Doma zdravlja od strane vanjskog revizora, a u tome će, potvrdila je za Nacional, ustrajati i dalje kako bi pokazala pogubnost utjecaja politike na struku. Za nju i većinu liječnika u Domu zdravlja Rađa je jednako rješenje kao da je Petric ostao ravnateljem jer je „njegova škola“ i jednako odgovoran za neodgovarajuću organizaciju primarne zdravstvene zaštite, manjak radiologa, ginekologa, pedijatara i rad timova bez nositelja.

Osim M.Divić, lani su oštru poruku županu Bobanu poslali i iz Grada Makarske čiji je Odbor za zdravstvo jednoglasno izrazio nezadovoljstvo mogućim izborom dr. Petrica na još jedan mandat na čelu regionalne zdravstvene ustanove. Vrlo otvoreno poručili su da je izbornim postupkom vodstvo Županije pokazalo da favorizira dosadašnjeg ravnatelja dr. Petrica za kojega smatraju da je u prethodna dva ciklusa unazadio zdravstvenu zaštitu na području Makarske na razinu 50-ih godina. Nisu zaboravili spomenuti i da je navodni uspjeh dr. Petrica koji se hvali da je sanirao gubitke Doma zdravlja relativan, jer je gubitke sanirala Županija izravnom financijskom injekcijom, a ne on kao čelnik zdravstvene institucije, a isticali su i devastaciju kvantitete i kvalitete zdravstvene zaštite posebno u mjestima udaljenijim od Splita. Prema tvrdnjama Nacionalovih izvora zbog nepravilnosti u poslovanju Doma zdravlja Splitsko-dalmatinske županije još je 2017. i 2018. podnijeto više kaznenih prijava protiv Petrica, Rađe i još nekih aktera , a zajedničko im je da upućuju da se javna ustanova koristi za privatne interese onih zaštićenih partijom na vlasti pa se Domom zdravlja , zbog kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti prijavljenih, sada bavi Državno odvjetništvo.

Komentiraj