SKANDAL: ‘Sabor bi zbog upisa HRT-a u Registar neprofitnih organizacija trebao na izvanrednoj sjednici smijeniti Bačića’

Nacional otkriva kako je glavni ravnatelj HRT-a Kazimir Bačić upisao HRT u Registar neprofitnih organizacija bez znanja i suglasnosti Nadzornog odbora, nakon što su Ministarstvo financija doveli pred gotov čin, i zašto izvori s HRT-a smatraju da bi trebao biti smijenjen

Da je bivšem glavnom ravnatelju HRT-a Goranu Radmanu ili nekom iz tadašnje uprave palo na pamet da HRT preko noći, bez da je o tome obaviješten i suglasnost dao Nadzorni odbor HRT-a, registrira HRT kao neprofitnu organizaciju i promijeni način vođenja knjigovodstva, istoga trena bila bi sazvana izvanredna sjednica Sabora, a Radman bi bio smijenjen. To je apsolutni skandal za instantnu smjenu aktualnog glavnog ravnatelja Kazimira Bačića koji je to potpisao, a iza čega zasigurno stoji ravnatelj Poslovanja Mislav Stipić kao glavni kreator. Mijenjati formalno-pravni status HRT-a bez suglasnosti Nadzornog odbora, to je skandal bez presedana. Kad sam to pročitao u prošlom broju Nacionala, prvo sam pomislio – je li to moguće? Pa ne događa se tek tako da javnu ustanovu u stopostotnom vlasništvu države proglase neprofitnom organizacijom. Sabor je čim je to saznao trebao sazvati izvanrednu sjednicu, ali čini mi se da je glavni problem u tome što je tu promjenu moguće odobrio ministar financija Zdravko Marić, što ne znači da nije prekršena procedura na HRT-u”, izjavio je to dobro upućeni izvor blizak bivšoj, Radmanovoj upravi HRT-a, nakon prošlotjednog Nacionalova otkrića da je Nadzorni odbor HRT-a, na čelu s Mladenom Čuturom, uputio predsjedniku Sabora Gordanu Jandrokoviću, ali i premijeru Andreju Plenkoviću, dopis u kojem ih upozorava na potpuno netransparentnu, nelogičnu, a moguće i štetnu odluku Ravnateljstva HRT-a na čelu s glavnim ravnateljem Kazimirom Bačićem, koje je bez znanja i odobrenja Nadzornog odbora obavilo promjenu formalno-pravnog statusa Hrvatske radiotelevizije i 3. prosinca prošle godine HRT upisalo u Registar neprofitnih organizacija te se u poslovanje Hrvatske radiotelevizije od 1. siječnja 2021. uvelo neprofitno računovodstvo.

Sada se dodatno otkrilo da je vodstvo HRT-a zapravo pred gotov čin dovelo i samo Ministarstvo financija koje im je odobrilo upis u Registar neprofitnih organizacija, a to proizlazi iz sljedećeg odgovora Ministarstva financija na upit Nacionala:

“Ministarstvo financija je iznijelo mišljenje da bi prelazak HRT-a na neprofitno računovodstvo doveo do usložnjavanja računovodstvenih evidencija zbog potrebe praćenja poslovnih događaja prema tri umjesto, kao do sada, prema dva sustava računovodstva. Međutim, obzirom da je HRT već pristupio pripremama za promjenom načina vođenja računovodstva Ministarstvo financija odlučilo je prihvatiti zahtjev za upis HRT-a u Registar neprofitnih organizacija.”

 

‘Možda je to najbolji potez na svijetu, ali tako velik i značajan korak naprosto se ne smije napraviti bez suglasnosti Nadzornog odbora. Pa bivša uprava HRT-a morala je svaki ugovorčić slati na odobrenje NO-u’

 

Nacional je predsjedniku Hrvatskog sabora Gordanu Jandrokoviću još prošloga tjedna poslao upit što namjerava poduzeti po tom pitanju, a on je odgovorio da će zatražiti pojašnjenja od Ministarstva financija, Ministarstva kulture i medija i saborskog Odbora za informiranje, informatizaciju i medije. Na ponovno postavljeni upit kakav je odgovor od njih dobio, iz njegova ureda neslužbeno su poručili da do ponedjeljka nikakav odgovor nisu primili te da zato ne može odgovoriti na naš upit. Također su istaknuli da bi Odbor za informiranje, informatizaciju i medije, koji je prošloga petka već imao sjednicu na temu HRT-a, ali vezano uz slučajeve seksualnog uznemiravanja, trebao o toj temi HRT-a kao neprofitne organizacije imati posebnu sjednicu. Međutim, izvor blizak nekadašnjoj upravi HRT-a podsjeća da je Sabor upravo u vrijeme kad je bivši ravnatelj bio Radman, sazivao izvanredne sjednice na temu HRT-a doslovno preko noći:

“Izvanredne sjednice sazivale su se u petak za ponedjeljak. Tako su Radmanovu upravu rušili u jednom danu. Odgovornost je sada, dakle, prvenstveno na Saboru, a to je očito pokušao artikulirati i Nadzorni odbor. Sabor se mora alarmirati i pitati što se događa, kakve su reperkusije tog poteza. Ali velika težina, uloga i odgovornost je sada i dalje na Nadzornom odboru koji snosi odgovornost za zakonitost i upravljanje sukladno Statutu HRT-a i koji bi sada, jer evidentno je prekršen Statut, morao smijeniti Bačića, bio on kriv ili ne, jer je to naprosto skandal koji je on potpisao. Iako Stipić stoji iza toga, on je taj koji je morao potpisati upisnicu HRT-a u neprofitne organizacije, bez odobrenja istog tog Nadzornog odbora. Zašto? S kojim opravdanjem i kojom analizom? Možda je to najbolji potez na svijetu, ali tako velik i značajan korak naprosto se ne smije napraviti bez suglasnosti Nadzornog odbora. Pa bivša uprava HRT-a morala je svaki ugovorčić slati na odobrenje Nadzornom odboru, obrazlagati na pet stranica nekakve minorne ugovore, dostavljati analize posljedica i ušteda, a kamoli ovakve značajne promjene.”

Na tvrdnje s HRT-a da je taj potez učinjen na temelju preporuke revizije, sugovornik Nacionala kaže: “Izvrsno, neka pokažu gdje je taj dokument i zašto ga nisu predočili Nadzornom odboru. Oni su se predzadnjeg dana prošle godine na nekoj sjednici zakazanoj poslijepodne odjednom sjetili da je HRT neprofitna organizacija? Neka pokažu nalaz državne revizije ako ga imaju.”

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković za sada odbija odgovoriti na pitanje hoće li zbog dopisa Nadzornog odbora HRT-a sazvati izvanrednu sjednicu Sabora. PHOTO: Patrik Macek/PIXSELL

 

Državna revizija, međutim, na HRT-u u pravom smislu nije bila od 2013. godine. Konkretno, 2013. su radili zadnju financijsku reviziju na HRT-u, a 2016. tek reviziju učinkovitosti javne nabave, da bi potom 2018. obavili i provjeru provedbe danih Preporuka za reviziju učinkovitosti javne nabave i financijsku reviziju u javnoj ustanovi Hrvatska radiotelevizija. Tada su proizveli dokument koji je poslužio kao argumentirana podloga za degradaciju tadašnje Stipićeve nomenklature na HRT-u, što je izazvalo veliku nervozu u vrhu HDZ-a. Vjerojatno jer se uzbunio i na tu odluku Plenkoviću požalio Darinko Kosor, tada čelnik HSLS-a kojem je HDZ povjerio HRT gotovo kao leno za političku potporu krhkoj vladajućoj koaliciji.

Međutim, na konkretno pitanje jesu li oni naložili upis HRT-a u Registar neprofitnih organizacija, pomoćnica glavnoga državnog revizora Biserka Čoh Mikulec poslala je sljedeći odgovor:

“Državni ured za reviziju nije naložio upisivanje HRT-a u Registar neprofitnih organizacija.”

Na upit zbog čega je točno Ravnateljstvo HRT-a odlučilo promijeniti status HRT-a i upisati ga u Registar neprofitnih organizacija, iz službe marketinga i komunikacija HRT-a odgovorili su: “Ravnateljstvo HRT-a nije promijenilo formalno-pravni status HRT-a upisom u Registar neprofitnih organizacija. Hrvatska radiotelevizija je javna ustanova, a Ravnateljstvo HRT-a samo je pristupilo usklađenju načina vođenja računovodstva i financijskog izvještavanja sukladno važećim zakonskim propisima. Ti važeći zakonski propisi utvrđuju da ustanove, koje su neprofitnog karaktera (neovisno o tome što obavljaju i komercijalnu djelatnost) te porez na dobit plaćaju samo na dio djelatnosti (komercijalne), spadaju pod regulativu Zakona o financijskom poslovanju i računovodstvu neprofitnih ustanova. Prilikom donošenja odluke o upisu u Registar neprofitnih organizacija konzultirani su neovisni revizori i renomirani porezni savjetnici, a neposredni poticaj bio je Zaključak Ministarstva financija, Porezne uprave, da bi HRT trebao porez na dobit obračunavati i plaćati samo za komercijalni dio djelatnosti.”

Ministar financija Zdravko Marić bio je, očito, doveden pred gotov čin jer je HRT poslao zahtjev za upis u registar nakon što su već proveli pripreme. PHOTO: Jurica Galoic/PIXSELL

 

Postavljeno je i pitanje je li za takav potez rukovodstvo HRT-a konzultiralo Ministarstvo kulture i medija ili Ministarstvo financija, a s HRT-a tvrde: “Nakon analize potrebnih aktivnosti i potvrde nužnosti, ali i izvedivosti potrebnih promjena da bi s 1. 1. 2021. HRT bio spreman za računovodstveno iskazivanje poslovnih događaja i izvještavanje na novi način, HRT je 18. rujna 2020. godine uputio Ministarstvu financija obrazloženje namjere i zamolbu za odobrenje upisa u Registar neprofitnih organizacija, a obaviješteno je i Ministarstvo kulture. Ministarstvo financija je u konačnici tijekom prosinca 2020. izvršilo upis HRT-a u Registar neprofitnih organizacija s danom 1. 1. 2021. godine. Navedeno ukazuje na činjenicu da ta aktivnost Ravnateljstva HRT-a nije protuzakonita, prihvaćena je od Ministarstva financija i potom provedena u Registru neprofitnih organizacija. Dodatno, tijekom sjednica Nadzornog i Revizijskog odbora održanih u srpnju i rujnu 2020. godine, predstavnici HRT-a su izrijekom upoznali Nadzorni odbor s time da je promjenom načina oporezivanja HRT obvezan primjenjivati i neprofitno računovodstvo, što je neovisni revizor prilikom izlaganja svog mišljenja vezano uz financijske izvještaje 2019. izrijekom i potvrdio u nekoliko navrata tijekom sjednice, a na izravne upite članova Nadzornog i Revizijskog odbora. Kao dokaz svemu tome postoje i fonogramski zapisi s tih sjednica.”

Nadzorni odbor, međutim, evidentno se ne slaže s takvim objašnjenjem, jer u suprotnom ne bi o tom potezu alarmirali predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića i predsjednika Vlade Andreja Plenkovića.

 

Državni ured za reviziju nije naložio upisivanje HRT-a u Registar neprofitnih organizacija. Vodstvo HRT-a za taj je potez konzultiralo ‘neovisne revizore i renomirane porezne savjetnike’

 

Neki Nacionalovi izvori s HRT-a uvjereni su da Nadzorni odbor za bilo kakve daljnje akcije zapravo čeka upute s Markova trga i smatraju da time Nadzorni odbor pokušava odgovornost sa sebe prevaliti na politiku, što mu nikako nije u opisu djelatnosti.

Nacionalovi izvori smatraju da se sporna odluka o upisu HRT-a u Registar neprofitnih organizacija mora poništiti, ali s HRT-a su na pitanje može li se to učiniti ako se utvrdi da ta odluka nije u najboljem interesu HRT-a, odnosno ako eventualno Nadzorni odbor donese takvu odluku, odgovorili sljedeće:

“Ravnateljstvo HRT-a ne vidi razloga da bi se poništio upis HRT-a u Registar neprofitnih organizacija, jer ta odluka zasigurno nije na štetu HRT-a, ne utječe na financiranje i poslovanje HRT-a kao ni na financijski rezultat i uspjeh HRT-a. Ona je nužna i u interesu HRT-a radi usklađenja sa zakonskim propisima. Ona je sukladna zakonskim propisima RH, jer da nije, Ministarstvo financija ne bi izvršilo upis.”

Na pitanje kako to da je sve ove godine HRT funkcionirao u “redovnom statusu”, odnosno nije bio neprofitna organizacija i je li se time do sada kršio zakon, odgovorili su: “Kao što je obrazloženo u odgovoru pod točkom 1., formalno-pravni status HRT-a se nije promijenio. Računovodstvo je u biti evidentiranje poslovnih događaja u poslovnim knjigama na temelju vjerodostojne dokumentacije. Prelazak na neprofitno računovodstvo neposredno je potaknut Zaključkom Ministarstva financija, Porezne uprave kojim je regulirano i stanje koje je prethodilo uvođenju neprofitnog računovodstva.”

Potvrdili su da su već nabavili kompjutorski program za neprofitno knjigovodstvo, i to još 2020., prije bilo kakve formalne odluke.


‘Ako NO tako odluči, upis se može poništiti’

Ministarstvo financija objasilo je da je dozvolilo upisivanje HRT-a u Registar neprofitnih organizacija jer su iz HRT-a u zahtjevu naveli da je Porezna uprava utvrdila da je HRT obveznik poreza na dobit samo za komercijalni dio djelatnosti, a ne za ukupnu djelatnost. Iz Ministarstva su im na taj zahtjev odgovorili da bi HRT tada bio u obvezi sastavljati tri financijska izvještaja:

1. za komercijalnu djelatnost – financijske izvještaje po obračunskom načelu sukladno Zakonu o računovodstvu radi predaje prijave poreza na dobit

2. za ukupnu djelatnost – financijske izvještaje po obračunskom načelu sukladno Zakonu o financijskom poslovanju i računovodstvu neprofitnih organizacija

3. za ukupnu djelatnost – financijske izvještaje po modificiranom obračunskom načelu sukladno Zakonu o proračunu.

“Zaključno, Ministarstvo financija je iznijelo mišljenje da bi prelazak HRT-a na neprofitno računovodstvo doveo do usložnjavanja računovodstvenih evidencija zbog potrebe praćenja poslovnih događaja prema tri umjesto, kao do sada, prema dva sustava računovodstva. Međutim, obzirom da je HRT već pristupio pripremama za promjenom načina vođenja računovodstva Ministarstvo financija odlučilo je prihvatiti zahtjev za upis HRT-a u Registar neprofitnih organizacija. Navedeno nema utjecaja na iskazivanje ni prihoda ni rashoda HRT-a u budućnosti. Ako Nadzorni odbor odluči da upis u Registar neprofitnih organizacija nije u najboljem interesu HRT-a taj upis se može poništiti.”

Komentiraj