Izvršni direktor Audija Rupert Stadler uhićen je u ponedjeljak zbog skandala oko manipuliranja vrijednosti ispušnih plinova na dizel motorima unutar Volkswagen koncerna, kojem pripada i Audi, javljaju svjetski mediji.

Glasnogovornik Volkswagena, tvrtke u čijem Upravnom odboru sjedi i Stadler, potvrdio je uhićenje i dodao kako Stadler čeka saslušanje na kojem će se odlučiti hoće li ostati u pritvoru.

Tužitelji navode kako su djelovali zbog opasnosti da bi Stadler mogao pokušati prikriti dokaze.

Stadler je na čelu Audija od 2007. godine. Krajem prišlog mjeseca istražitelji u Njemačkoj pretresli su nekretnine Stadlera kako bi došli do dokaza, a pretres je izvršen i u stanu još jednog Audijevog menadžera.

epa05849192 AUDI cars are seen ahead of the balance sheet press conference at the company’s headquarters in Ingolstadt, Germany, 15 March 2017. EPA/CHRISTIAN BRUNA

Podsjetimo, afera ‘Dieselgate’ otkrivena je još 2015. godine, kada je Volkswagen priznao da je gotovo 600.000 njihovih automobila koje su prodali u SAD-u imalo softver koji je lažirao rezultate testova za emisiju štetnih plinova.

Audi je prošlog mjeseca priznao da je 60.000 njihovih modela Audija A6 i Az s dizel motorima imalo problema sa softverom za emisije štetnih plinova. Peocjenjuje se da je afera Volkswagen stajala oko 30 milijardi dolara.

Komentiraj