Skandal: Rusija protjerala diplomate iz Švedske, Njemačke i Poljske zbog podrške Navaljnom

Rusija je protjerala diplomate iz Švedske, Njemačke i Poljske “zbog sudjelovanja u prosvjedima podrške oštrom kritičaru Kremlja Alekseju Navaljnom”, piše The Moscow Times.

Dipomate iz tri zemalja EU protjerali su uz objašnjenje ministarstva vanjskih poslova da su “sudjelovali u ilegalnim prosvjedima” podrške Alekseju Navaljnom 23. siječnja, prenosi i BBC.

Glasnogovornica švedskog ministarstva vanjskih poslova odbacila je navode da je njihov diplomat sudjelovao u prosvjedima.

AFP prenosi da šef diplomacije EU Josep Borrell snažno osuđuje ovakav potez Rusije.

Šefovi diplomacija

Odluka je došla na dan kad se Josep Borrell, visoki predstavnik EU-a za vanjsku politiku i sigurnost, sastao s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejom Lavrovom i zataražio od Moskve Alekseja Navaljnog.

Navaljni je prošli tjedan zatvoren na gotovo tri godine zatvore zbog kršenja uvjetne kazne. Zapad je to osudio i potaknuo razgovore o sankcijama.

Podsjetimo, uhićen je 17. siječnja, nakon povratka iz Njemačke, i bit će zatvoren barem do 15. veljače. U Njemačkoj se liječio pet mjeseci nakon trovanja novičokom, za što optužuje Kremlj.

SAD, Europska unija, Velika Britanija, Francuska i Njemačka zatražile su od Moskve da odmah oslobodi Navaljnog, a američki državni tajnik Antony Blinken rekao je da će se Washington koordinirati sa saveznicima.

Kremlj je osudio miješanje u unutarnja pitanja, a ministarstvo vanjskih poslova odbacilo je pozive za oslobađanje Navaljnog.

Poziv na oslobođenje Navaljnog

Šef diplomacije Europske unije Josep Borrell pozvao je također na hitno oslobađanje Alekseja Navaljnog, rekavši da je presuda suprotna ruskim međunarodnim obvezama, po pitanjima pravne države i temeljnih sloboda.

Velika Britanija i Francuska pozvala su na “trenutačno i bezuvjetno oslobađanje” Navaljnog.

Litva i Latvija, članice EU, pozvala su Europsku uniju da odredi sankcije Rusiji zbog presude Navaljnom.

 

Komentiraj