Sjvernokorejski vođa Kim postavio rokove za denuklearizaciju

EPA/KEVIN LIM

Vođa Sjeverne Koreje Kim Jong Un postavio je svoje prve rokove za denuklearizaciju, ciljajući na kraj prvog mandata američkog predsjednika Donalda Trumpa, rekli su u četvrtak seulski dužnosnici, izazvavši zahvalu Trumpa koji je rekao da će to “zajedno postići”.

Kim i južnokorejski predsjednik Moon Jae-in sastat će se u Pyongyangu 18-20 rujna na trećem summitu i razgovarati o “praktičnim mjerama” prema denuklearizaciji, rekao je Moonov savjetnik za nacionalnu sigurnost Chung Eui-yong dan nakon što se susreo s Kimom.

Taj susret na vrhu mogao bi obnoviti zamah u pregovorima o denuklearizaciji između Sjeverne Koreje i Sjedinjenih Država nakon što je Trump otkazao posjet Pyongyangu državnog tajnika Mikea Pompea prošli mjesec navodeći nedostatak napretka.

Kim je rekao južnokorejskim dužnosnicima da je njegova vjera u Trumpa “nepromijenjena” te da želi denuklearizaciju Korejskog poluotoka i završetak neprijateljskih odnosa sa Sjedinjenim Državama prije nego se završi Trumpov prvi mandat 2021., rekao je Chung.

Nema, međutim, naznaka da je Kim ponudio konkretne mjere za odustajanje od svoga nuklearnog arsenala, za što su neki američki dužnosnici privatno rekli da sumnjaju da je on to voljan učiniti.

“On je posebice naglasio da nikad nije rekao ništa negativno o predsjedniku Trumpu”, rekao je Chung.

Trump je u tweetu pozdravio Kimove riječi.

“Sjevernokorejski Kim Jong Un objavio ‘nepokolebljivu vjeru u predsjednika Trumpa’. Hvala predsjedniku Kimu. Mi ćemo to zajedno postići!”, napisao je Trump.

U ranijim propalim pregovorima Sjeverna Koreja je rekla kako bi mogla razmotriti odustajanje od svog nuklearnog programa ako bi Sjedinjene Države dale sigurnosna jamstva uklanjanjem snaga iz Južne Koreje i povlačenjem svog tzv. nuklearnog kišobrana odvraćanja s Juga i Japana.

Američki dužnosnici koji sudjeluju u najnovijim pregovorima kažu kako Sjeverna Koreja odbija čak i započeti razgovore o definiranju denuklearizacije te da ustraje na tome da Sjedinjene Države moraju prvo pristati na istodobne mjere smanjivanja pritiska sankcijama.

Pompeo je posjetio Pyngyang u srpnju nakon čega ga je Sjeverna Koreja optužila da postavlja “jednostrane i gangsterske zahtjeve za denuklearizacijom”.

Upitan za američke obavještajne podatke da Sjeverna Koreja i dalje jača svoje programe oružja Pompeo je napomenuo da je Pyongyang prekinuo nuklearne probe i probno ispaljivanje projektila za što je rekao da je “dobra stvar”.

“Ali rad na uvjeravanju predsjednika Kima da napravi strateški zaokret o kojem smo razgovarali za svjetliju budućnost naroda Sjeverne Koreje se nastavlja”, rekao je Pompeo.

State Department je kasnije rekao da Pompeo šalje svog nedavno imenovanog sjevernokorejskog izaslanika Stephena Bieguna u Južnu Koreju, Kinu i Japan od 10. do 15. rujna.

Chung je rekao kako je Kim naglasio potrebu da Sjedinjene Države uzvrate istom mjerom na početne poteze Sjeverne Koreje među kojima je zatvaranje mjesta za nuklearne probe i postrojenja motora za projektile.

Komentiraj