Sjeverna Koreja nastavit će s lansiranjima projektila unatoč međunarodnim osudama i pojačanim vojnim napetostima s SAD-om, izjavio kje visoki sjevernokorejski dužnosnik za BBC.

“Provodit ćemo još raketnih testova na tjednoj, mjesečnoj i godišnjoj razini”, rekao je zamjenik ministra vanjskih poslova Han Song-Ryol dodajući da je ‘opći rat’ moguć u slučaju da SAD budu toliko ‘nesmotrene’ da koriste vojna sredstva.

Nešto ranije, američki potpredsjednik Mike Pence izjavio je da je američka ‘strpljiva strategija’ prema Sjevernoj Koreji završena. Poručio je i kako Sjeverna Koreja ne bi smjela testirati strpljenje američkog predsjednika Donalda Trumpa.

“Samo u posljednja dva tjedna, svijet je svjedočio snazi i odlučnosti našeg novog predsjednika naspram Sirije i Afganistana”, izjavio je Pence. “Sjeverna Koreja neće se dobro provesti ako bude testirala njegovu odlučnostz ili snagu američkih oružanih snaga u toj regiji”, dodao je.

Pence je u posjetu Seoulu naglasio kako SAD ‘100%’ stoji iza Južne Koreje.

Podsjetimo, sjevernokorejski projektil “eksplodirao je gotovo odmah” tijekom pokusnog ispaljivanja u nedjelju, priopćilo je američko zapovjedništvo za Tihi ocean, nekoliko sati prije dolaska američkog potpredsjednika Mikea Pencea u Južnu Koreju na razgovore o sjevernokorejskom programu oružja.

Neuspjelo pokusno ispaljivanje projektila s istočne obale Sjeverne Koreje, koja ignorira opetovane opomene svoje saveznice Kine, dogodilo se dan nakon što je Pyongyang održao veliku vojnu paradu u povodu rođendana pokojnog utemeljitelja zemlje Kim-Il Sunga na kojoj su bile pokazani balistički projektili i to, kako se čini, novi i dalekog dometa.

Komentiraj