Sjevernokorejski i kineski vođa poručili kako je jačanje savezništva dobro za mir u regiji

Sjevernokorejski vođa Kim Jong Un i kineski predsjednik Xi Jinping zaključili su kako je jačanje bilateralnih veza u vrijeme “ozbiljnih i kompliciranih” međunarodnih odnosa dobro za obje države i regionalni mir, izvijestila je u petak sjevernokorejska državna novinska agencija KCNA.

Xi je u Pjongjang stigao u četvrtak u dvodnevni posjet kako bi dao potporu savezniku koji je pod pritiskom sankcija UN-a zbog svojih nuklearnih i balističkih programa te neuspjeha u pregovorima o denuklearizaciji sa SAD-om.

Prvi posjet kineskog čelnika u posljednjih 14 godina odvija se tjedan dana prije nego što će se Xi sastati s predsjednikom SAD-a Donaldom Trumpom na summitu G20 u Osaki, dok traju njihove trgovinske nesuglasice.

Kim je rekao kako je Xijev posjet “ključan” kako bi pokazali svijetu nepromjenljivo prijateljstvo dvije zemlje, tvrdi KCNA.

Kina je jedini veći saveznik Sjeverne Koreje.

Xi je rekao kako su se Peking i Pjongjang usuglasili da je rješavanje nuklearnog problema Korejskog poluotoka političkim putem “neizbježan trend” te da se treba nastaviti s mirovnim pregovorima, navodi kineska agencija Xinhua.

Dvojica vođa dogovorila su se održati blisku stratešku komunikaciju te produbiti suradnju na različitim poljima, dodala je KCNA.

Xi je u četvrtak pohvalio napore Pjongjanga prema denuklearizaciji te rekao kako se svijet nada da će Sjeverna Koreja i SAD uspješno dovršiti pregovore.

Od neuspjelog summita Trumpa i Kima u Hanoiju ranije ove godine, Pjongjang je proveo nekoliko testiranja oružja te upozorio na “zbilja neželjene posljedice” ukoliko SAD ne bude fleksibilniji.

Xi je na večeri u četvrtak poručio kako Kina snažno podupire Kimovu želju za političkim rješenjem problema Korejskog poluotoka i stvaranje dobrih uvjeta za razvoj putem “nove strateške rute”, navodi KCNA.

Iskazujući bliske veze Kine i Sjeverne Koreje, Xi je u četvrtak navečer s Kimom prisustvovao gimnastičko-umjetničkoj predstavi “Neporaženi socijalizam” na golemom stadionu Prvog svibnja.

KCNA je izvijestila kako je izvedba posebno pripremljena za kineski posjet te su izvedene pjesme poput “Bez komunističke partije, nema nove Kine” te “Volim te, Kina”.

Komentiraj