Sjevernoirski unionisti odlučno protiv Johnsonovog sporazuma

Malena sjevernoirska Demokratska unionistička stranka (DUP) potvrdila je u subotu na kongresu u Belfastu svoju odlučnost da učini sve kako bi propao sporazum o brexitu koji je ispregovarao premijer Boris Johnson s Europskom unijom.

S deset zastupnika u Zastupničkom domu, ovi protestantski ultrakonzervativci za koje je unija s Velikom Britanijom najvažnija, izašli su iz sjene postavši saveznici konzervativaca na vlasti koji zahvaljujući njima imaju većinu.

Blokirali su dvije inačice dogovora o brexitu koji je London zaključio s Bruxellesom, prvo inačicu Therese May a zatim i njezina nasljednika Borisa Johnsona.

Stranka želi da Ujedinjeno Kraljevstvo napusti EU s dogovorom, ali ne s onim Borisa Johnsona. “Ne bude li izmjena, nećemo glasati za premijerov dogovor”, upozorila je njezina predsjednica Arlene Foster. Taj dogovor je koban za sjevernoirsko gospodarstvo i “uzdrmao bi temelje velikog Ujedinjenog Kraljevstva”, rekla je.

“Naši glasovi su važni i naši će glasovi biti važni u danima koji dolaze”, istaknula je Foster. Boris Johnson se nada da će tijekom glasovanja predviđenog u ponedjeljak proći njegov prijedlog o prijevremenim izborima, ali će mu za to trebati dvotrećinska većina.

Irsko pitanje je u središtu brexita jer bi uvođenje fizičke granice između sjeverne britanske pokrajine i južne republike dovelo u pitanje mirovni ugovor potpisan 1998. kojim je prekinut tridesetogodišnji sukob republikanaca i unionista.

Komentiraj