Sjeverna Koreja izrazila je spremnost na “potpunu denuklearizaciju” Korejskog poluotoka i ne postavlja nikakve uvjete za to, rekao je u četvrtak južnokorejski predsjednik Moon Jae-in, no Washington je oprezan i obećava da će nastaviti vršiti “maksimalan pritisak” na Pyongyang.

Moon Jae-in je rekao da ne bi trebalo biti teško sklopiti sporazume o denuklearizaciji, mirovnom režimu i normalizaciji dviju Koreja i SAD-a na summitu Sjeverne i Južne Koreje idući tjedan i kasnijem summitu sjevernokorejskog čelnika Kim Jong Una i američkog predsjednika Donalda Trumpa.

Summit dviju Koreja održat će se 27. travnja u demilitariziranoj zoni.

“Mislim da denuklearizacija nema različita značenja za Južnu i Sjevernu Koreju. Sjeverna Koreja izražava volju za potpunom denuklearizacijom”, rekao je Moon tijekom ručka s direktorima korejskih medijskih kompanija.

“Ne postavljaju nikakve uvjete koje SAD ne može prihvatiti, kao što je povlačenje američkih postrojbi iz Južne Koreje. Govore samo o kraju neprijateljskih politika protiv Sjeverne Koreje i jamstvu sigurnosti.”

Direktor CIA-e Mike Pompeo sastao se ovaj mjesec s Kimom u Sjevernoj Koreji i razgovarao o pripremama za summit s Trumpom, koji se očekuje potkraj svibnja ili početkom lipnja. Kazao je da Kim ne traži povlačenje svih američkih snaga kao uvjet za taj sastanak, rekao je Reutersu jedan američki dužnosnik upoznat s tim posjetom, koji je želio ostati neimenovan.

No, dodao je, premda Kim želi razgovarati o “denuklearizaciji”, taj termin nije definiran i mogao bi biti obmanjujući, s obzirom na to da je potreban neki vremenski okvir i inspekcijski režim.

SAD ima 28.500 vojnika u Južnoj Koreji, nasljeđe Korejskog rata iz 1950-1953 koji nikada nije formalno završen.

Moon je rekao kako vjeruje u mogućnost sklapanja formalnog mirovnog sporazuma i čak međunarodne pomoći Sjevernoj Koreji ako se odrekne nuklearnog programa.

Trump je u srijedu nakon sastanka s japanskim premijerom Shinzom Abeom na Floridi rekao da će nastaviti vršiti “maksimalan pritisak” na Sjevernu Koreju dok se Pyongyang ne odrekne nuklearnog oružja.

Američki veleposlanik za razoružanje Robert Wood rekao je u četvrtak u Ženevi da Sjeverna Koreja mora pokazati da “ozbiljno misli kada govori da će se odreći nuklearnog programa” i poduzeti “konkretne korake”, dodajući: “Pred nama je puno posla.”

Pred summit idući tjedan, Seul i Pyongyang završit će u petak uvođenje izravne telefonske linije između čelnika dviju zemalja, rekao je glasnogovornik južnokorejskog predsjednika.

Komentiraj