SJEVERNA KOREJA U VLASTITOJ VREMENSKOJ ZONI 15. kolovoza u Pyongyangu se pomiču satovi

Pixabay

Sjeverna će se Koreja prebaciti u novu vremensku zonu povodom obilježavanja oslobođenja od Japana krajem Drugog svjetskog rata. Sjeverna je Koreja trenutno u istoj vremenskoj zoni kao Japan i Južne Koreja, koji su sedam sati ispred Hrvatske. Ali, 15. kolovoza vrijeme u Pyongyangu vratit će se za 30 minuta.

Državna novinska agencija KCNA objavila je kako su ‘japanski imperijalisti lišili Koreju čak i standardnog vremena’ kada su promijenili satove za vrijeme okupacije. Do japanske kolonizacije 1910. godine cijeli je Korejski poluotok, tada jedna zemlja, bio šest i pol sati ispred Hrvatske.

Dužnosnici su kazali kako se odluka da pređu na Pyongyang vrijeme ogleda u ‘nepokolebljivoj vjeri i volji osoblja i lujudi na 70. obljetnicu oslobođenja Koreje’, prenosi BBC.

Južna je Koreja rekla kako bi ovaj potez mogao izazvati neke kratkoročne neugodnosti ua Kaesong industrijsko postrojenje u Sjevernoj Koreji, kojim zajednički upravljaju dvije Koreje.

 

  • Ne postoji međunarodno tijelo koje odobrava promjenu vremenske zone jedne zemlje jer države same odlučuju o tome. 2011. godine Samoa je promijenila svoju vremensku zonu izgubivši jedan dan. Napravili su to kako bi lakše komunicirali sa susjedima – Australijom i Novim Zelandom.

 

Sjeverna Koreja nije jedina zemlja koja je stvorila vlastitu vremensku zonu. 2007. godine Venecuela se odlučila pomaknuti svoje satove pola sata unatrag jer je predsjednik Hugo Chavez želio imati ‘pravedniju raspodjelu izlaska sunca’ za svoje stanovike.

Komentiraj