EPA/YONHAP

Sjeverna Koreja je u nedjelju objavila da može lansirati interkontinentalni balistički projektil  (ICBM) u bilo koje vrijeme i s bilo koje lokacije koju odredi vođa Kim Jong Un, dodavši da je za razvoj sjevernokorejskog naoružanja kriva neprijateljska politika SAD-a.

Kim Jong Un je 1. siječnja objavio da je njegova zemlja vrlo blizu pokusnog lansiranja ICBM-a.

“ICBM će biti lansiran bilo kada i gdje god to odredi vrhovni stožer Demokratske Narodne Republike Koreje”, kazao je dužnosnik ministarstva vanjskih poslova čije riječi prenosi državna agencija KCNA.

SAD je u četvrtak priopćio da je Sjeverna Koreja demonstrirala “kvalitativan” napredak glede svojih nuklearnih i raketnih kapaciteta, nakon rekordnog broja pokusa izvedenih u 2016.

Stručnjaci smatra da je Sjeverna Koreja možda blizu testiranju ICBM-a, ali da će joj trebati godine da usavrši oružje. Kada bi u potpunosti razvila balističke projektile, Sjeverna Koreja bi mogla ugroziti kontinentalni dio SAD-a, jer je njihov doseg oko 9000 kilometara. Novoizabrani američki predsjednik Donald Trump je u ponedjeljak na Kimove izjave o ICBM-u kratko na Twitteru odgovorio: “to se neće desiti”.

Komentiraj