Sjeverna Koreja je u četvrtak “uspješno” ispalila novi tip projektila zemlja – more, objavila je u petak službena agencija KCNA.

Lansiranje izvedeno u četvrtak bilo je “ispitivanje nove krstareće rakete zemlja – more”, navodi agencija, dodajući da je raketa “točno locirala i pogodila mete”.

Kako navodi KCNA, ta moćna raketa može pogoditi svaki neprijateljski brod koji bi pokušao napasti Sjevernu Koreju.

Južnokorejsko ministarstvo obrane priopćilo je u četvrtak ujutro da je Sjeverna Koreja ispalila salvu krstarećih raketa zemlja – more, manje od tjedan dana nakon pooštravanja međunarodnih sankcija Pjongjangu kao odgovor na nedavne pokuse s balističkim projektilima.

Pjongjang je od početka 2016. izveo desetke raketnih i dva nuklearna pokusa. Sjeverna Koreja želi proizvesti interkontinentalni balistički projektil (ICBM) s nuklearnom bojnom glavom kojim će moći gađati američki kontinent.

Američki predsjednik Donald Trump je rekao da takav projektil “neće stići” do Amerike jer će ga američki proturaketni sustavi na vrijeme presresti.

UN-ovo Vijeće sigurnosti prošli je petak jednoglasno prihvatilo nove sankcije protiv dvadesetak sjevernokorejskih dužnosnika i tvrtka.

Komentiraj