Sjeverna Koreja raznijela ured za vezu s Južnom Korejom

Sjeverna Koreja raznijela je zajednički ured za vezu s Južnom Korejom pored graničnog grada Kaesonga, izjavili su južnokorejski dužnosnici, a prenio BBC.

Dogodilo se to samo nekoliko sati nakon što je Sjeverna Koreja obnovila prijetnje vojnom akcijom protiv Južne.

Ured je bio na teritoriju Sjeverne Koreje, a otvoren je 2018. kako bi pomogao komunikaciju dviju država. Otvaranje ureda dogovorili su vođa Sjeverne Koreje Kim Jong Un i predsjednik Južne Koreje Mun Je In. Od siječnja je zbog Covida 19 bio prazan.

Tenzije među dvjema Korejama jačaju već tjednima, potaknute propagandom koju prema Sjevernoj Koreji šalju skupine prebjega na Jug.

Kim Jo Jong, sestra sjevernokorejskog vođe Kim Jong Una, u izjavi prošlog vikenda zaprijetila je da će “tragičnom scenom” razoriti ured.

Južnokorejsko Ministarstvo ujedinjenja u Seulu potvrdilo je da se u uredu dogodila eskplozija u 2.49 poslije podne po lokalnom vremenu.

“Sjevernokorejsko nasilno uništavanje ureda za vezu u Kaesongu simbolički je udarac međukorejskom pomirenju i suradnji”, rekao je profesor na Sveučilištu Ewha u Seulu Leif Eric Easley.

“Teško je razabrati kako će takvo ponašanje režimu Kim Jong Una pomoći da od svijeta dobije što hoće, ali je jasno da će takve slike biti upotrijebljene za domaću propagandu”, dodao je.

Sjeverna i Južna Koreja i danas su tehnički u ratu, jer, nakon što je Korejski rat 1953. zaustavljen, mirovni sporazum nikad nije postignut.

Komentiraj