Photoshot

Sjeverna Koreja pred totalnim kolapsom zbog velike suše

Lagani pljuskovi predviđaju se sljedećih nekoliko dana iznad glavnog grada Sjeverne Koreje Pjongjanga, ali velike količine kiše koja u ovo doba godine obično pada u sjeveroistočnoj Aziji, i ovog puta će zaobići jednu od najsiromašnijih zemalja svijeta. Čak i kad bi iznenada pala velika količina kiše, to ne bi bilo dovoljno da se napune spremnici hidrocentrala o kojima ovisi energetski sustav Sjeverne Koreje koji se zbog velike suše nalazi pred kolapsom neviđenih razmjera. To je veliki problem za državu koja se ionako nalazi u ekonomskim problemima nakon desetljeća lošeg vodstva komunističkih diktatora koji su Sjevernu Koreju izolirali od ostatka svijeta, učinili je ovisnom o vlastitim izvorima te o povremenoj kineskoj pomoći. Međutim, posljednje dvije godine ekonomski pokazatelji Sjeverne Koreje malo su se poboljšali, ali suša i manjak električne energije mogli bi vratiti ovu zemlju nekoliko godina unatrag. Nakon suhe 2014. godine slijedila je neobično suha zima i proljeće, u kojem gotovo uopće nije bilo kiše, pa je nastala velika suša i prekidi u opskrbi električnom energijom. Preko 60 posto energije u Sjevernoj Koreji dolazi iz hidroelektrana, čiji su izvori na donjoj granici održivosti i ako uskoro ne padne velika količina kiše, cijela država mogla bi ostati bez struje.

  • Najgora suša u posljednjih sto godina pogodila je Sjevernu Koreju
  • Nastao je kaos u opskrbi električnom energijom
  • Ogromni gubitci u poljoprivredi će dovesti i do velike nestašice hrane

 

Situacija je toliko teška da se vijest o suši i mogućem raspadu energetskog sustava pojavila izvan granica Sjeverne Koreje i tamošnji političari se ne trude skrivati tešku situaciju u kojoj se država nalazi. U prošlosti su takve vijesti ostale skrivene iza granica Sjeverne Koreje i samo bi pokoji prebjegli stanovnik svjedočio o teškim uvjetima u jednoj od najizoliranijih država svijeta. Međutim, danas je situacija u Sjevernoj Koreji toliko teška da su vladajuće strukture u Pjongjangu odlučile potražiti pomoć izvan granica, pa je državna agencija prošloga tjedna objavila službenu vijest o ”najgoroj suši koja je pogodila Sjevernu Koreju u posljednjih sto godina”. Manjak vode već je prouzročio probleme u opskrbi električnom energijom, pa većina sela i gradova izvan Pjongjanga gotovo svakog dana na nekoliko sati ostane bez struje, a očekuje se da bi uskoro do prekida moglo doći i u samom Pjongjangu, što bi bio ozbiljan udarac na vladavinu Kim Jong Una jer je električna energija ključna za nastavak proizvodnje u rudnicima i tvornicama koji su predvodnici laganog ekonomskog oporavka zemlje u posljednje dvije godine.

Električna energija ključna je i za politički program Kim Jong Una kojim se predviđa uzajamni razvoj gospodarstva i nuklearnog programa, pa bi ga nastavak sušnog razvoja mogao prisiliti da bar na neko vrijeme odustane od nuklearnog programa zbog katastrofalnih posljedica koje bi suša mogla imati na ekonomiju Sjeverne Koreje. Na taj korak vlasti u Sjevernoj Koreji još se nisu odlučile, ali i samo zbog toga što je državna agencija priznala da je zemlja suočena ”s ubrzanim uništavanjem poljoprivredne kulture” i da više od trećine rižinih polja presušuje, strahuje se od nestašice hrane i humanitarne katastrofe.

“Našu zemlju pogodile su teške suše s ekstremno visokim temperaturama i gotovo bez kiše. Suša je uzrokovala manjak vode i pričinila velike štete u poljoprivredi, a predviđamo da će se suša nastaviti još neko vrijeme”, izjavio je Ri Yong-nam, visoki sjevernokorejski dužnosnik u izjavi koju je prenijela agencija AP. Jane Howard, glasnogovornica UN-ovog Svjetskog programa za hranu u Rimu, upozorila je kako će problemi s usjevima, budući da čine 90 posto proizvodnje hrane, uzrokovati glad. “Vrlo smo zabrinuti zbog proizvodnje hrane ove godine jer će značajno porasti pothranjenosti, osobito među djecom”, rekla je Jane Howard. Podaci UN-a pokazuju da je u Sjevernoj Koreji trećina djece mlađe od pet godina pothranjeno.UN-ov Svjetski program za hranu zato je pokrenuo humanitarnu akciju za borbu protiv gladi u Sjevernoj Koreji i prikupljeno je 111 milijuna dolara.

SIROMAŠNIM STANOVNICIMA SJEVERNE KOREJE ČEKANJE U REDOVIMA ZA HUMANITARNU POMOĆ NIJE NIKAKVA NOVOST FOTO: Photoshot
SIROMAŠNIM STANOVNICIMA SJEVERNE KOREJE ČEKANJE U REDOVIMA ZA HUMANITARNU POMOĆ NIJE NIKAKVA NOVOST
FOTO: Photoshot

Upravo zbog međunarodne pomoći, neki stručnjaci upozoravaju da bi izvještaji o teškom stanju u Sjevernoj Koreji mogli biti napuhani jer bi tako režim u Pjongjangu osigurao dodatnu pomoć od međunarodne zajednice. Međutim, gotovo sve humanitarne agencije upozoravaju da je stanje u Sjevernoj Koreji teško i da je svaka pomoć dobrodošla. Isto tako, međunarodne organizacije potvrdile su i da je upitna opskrba električnom energijom jer su satelitske snimke pokazale da su vodostaji rijeka na rekordno niskim razinama i da su rezerve električne energije pri kraju. Po nekim prognozama, Sjevernoj Koreji će trebati nekoliko godina normalnih klimatskih uvjeta da obnovi zalihe električne energije i da se normalizira opskrba strujom u državi.

Da je situacija kritična, potvrdili su i strani državljani koji su se ovih dana vratili iz Sjeverne Koreje. Oni svjedoče o stalnim redukcijama u glavnom gradu, čak i u hotelima u kojima odsjedaju stranci, što ranije nije bio slučaj jer su oni uvijek imali povlašteni status kako bi gostima ostavili bolji dojam o stanju u Sjevernoj Koreji. Randall Ireson, stručnjak za Sjevernu Koreju, na internetskoj stranici 38north.org napisao je tekst u kojem je zabrinut za situaciju u Sjevernoj Koreji. Ireson tvrdi da ako monsunske kiše uskoro ne zahvate područje Sjeverne Koreje, kako nitko neće moći spriječiti humanitarnu katastrofu u toj državi. „Ekstremni vremenski uvjeti uvijek su razlog za zabrinutost zbog stanja u Sjevernoj Koreji jer se posljednjih nekoliko godina njihova ekonomija krhko oporavlja. Svaki vremenski ekstrem prijeti da zemlju vrati nekoliko godina unazad, a to bi moglo dovesti nekoliko milijuna ljudi na rub gladi“, napisao je Ireson i dodao da je i u puno sigurnijim vremenima opskrba električnom energijom u Sjevernoj Koreji upitna. Tvrdi da je većina elektrana u lošem stanju jer ih je izgradio tadašnji Sovjetski savez i da o njima nitko ne vodi brigu od kraja Hladnog rata, što traje već 25 godina.

O proizvodnji električne energije u Sjevernoj Koreji postoji vrlo malo podataka, ali po nekim procjenama američkih agencija 2012. ta država je proizvela oko 19 milijardi kilovatsati. Za usporedbu, iste je godine Južna Koreja proizvela oko 500 milijardi kilovat sati električne energije. Stručnjaci tvrde da zbog zastarjele opreme elektrana u Sjevernoj Koreji ionako već duži niz godina nije u funkciji, a da je zbog nedostatka rezervnih dijelova i distribucijska mreža u vrlo lošem stanju. Zbog toga su manjak padalina i velika suša samo ubrzali totalni kolaps energetske mreže, što bi moglo imati poražavajući učinak na industrijski sektor. Izvještaji iz Sjeverne Koreje govore da su neke tvornice već zatvorene i da su zbog slabog napona u električnoj mreži nastali veliki kvarovi na strojevima. Kronična nestašica električne energije utječe i na živote običnih stanovnika Sjeverne Koreje koji su već navikli da za kuhanje i ogrjev koriste drva, što je dovelo do deforestacije, odnosno do nestanka šumovitih područja u ovoj siromašnoj državi. Zanimljivo je da su, unatoč velikom siromaštvu, solarne ploče trenutno jedan od najpopularnijih uvoznih proizvoda u Sjevernoj Koreji. U kineskom gradu Dandongu, koji se nalazi na samoj granici sa Sjevernom Korejom, solarne ploče se mogu kupiti i za 75 dolara po komadu, a jedna ploča dovoljna je da se putem nje napaja televizija i osvjetljenje u kući.

Zbog toga se na pročeljima zgrada u Pjongjangu i na krovovima kuća diljem države može vidjeti sve više solarnih panela. No nedostatak električne energije ima i svojih pozitivnih strana. Zbog štednje željeznice u Sjevernoj Koreji ponovno su umjesto električnih počele koristiti dizelske lokomotive, što je znatno ubrzalo željeznički promet. Put koji je zbog stalnih prekida u opskrbi električnom energijom trajao deset dana, danas s dizelskim lokomotivama traje dva dana. Ovaj primjer vjerojatno je najbolji dokaz stanja u kojem se trenutno nalazi Sjeverna Koreja, a ono bi se sljedećih nekoliko tjedana još više moglo pogoršati. Međutim, na veliku žalost stanovnika te države, nema naznaka da bi se u bliskoj budućnosti nešto moglo promijeniti jer je Kim Jong Unu puno više stalo do razvoja nuklearnog programa nego do gradnje novih, modernijih elektrana i do toga da uspostavi normalnu električnu mrežu u državi.

 

Komentiraj