Sjeverna Koreja optužila oslobođenog australskog studenta za špijunažu

Sjeverna Koreja je optužila za špijunažu i “protudržavne aktivnosti” australskog studenta koji je bio pritvoren nekoliko dana prije nego što je u četvrtak oslobođen zahvaljujući međunarodnom posredovanju.

Alex Sigley (29) iz Pertha nije bio u kontaktu sa svojom obitelji i prijateljima od 24. lipnja. Pušten je nakon 10 dana te je nakon kratkog stajanja u Pekingu, preko noći stigao u Tokio gdje živi njegova žena.

Državni sjevernokorejski mediji su objavili da je Singley “uhvaćen na djelu” te da je “pošteno priznao špijunske aktivnosti”. Bio je optužen za špijunažu i poticanje kriminalnih aktivnosti na internetu protiv Sjeverne Koreje.

Sigley, koji tečno govori korejski, specijaliziran je za vođenje edukativnih turneja po Sjevernoj Koreji.

Diplomski studij korejske književnosti, započeo je 2018. na Sveučilištu Kim Il Sung u Pjongjangu i time postao jedan od prvih ljudi sa Zapada koji je odlučio na duže vrijeme studirati u toj zemlji.

Chad O’Carrol, čelnik NK Newsa u Seoulu, rekao je da je Sigley u kolumni objavljivanoj na stranici specijaliziranoj za Sjevernu Koreju, iznosio “apolitična i pronicljiva stajališta o životu u Pjongjangu”.

“Tvrdnja da su te kolumne, objavljene pod njegovim imenom između siječnja i travnja 2019., u svojoj prirodi ‘protudržavne’ je netočan prikaz kojeg mi odbacujemo”, rekao je O’Carrol.

Sigley je oslobođen uz pomoć Švedske koja ima veleposlanstvo u Pjongjangu te se sada nada povratku normalnom životu.

“Želim reći svima da sam OK i zahvaliti za brigu za moje stanje te za podršku mojoj obitelji u zadnjih nekoliko tjedana”, napisao je Sigley u izjavi koja je objavljena u Tokiju u petak.

Komentiraj