Sjeverna Koreja je u petak “zločinačkim dokumentom” nazvala izviješće Bijele kuće o strategiji nacionalne sigurnosti, nekoliko sati prije nego Vijeće sigurnosti usvoji nove sankcije Pyongyangu.

Izviješće o novoj strategiji američke sigurnosti, objavljeno u ponedjeljak je tipični “proizvod arogancije yenkee tipa, koji traži potpunu podređenost cijelog svijeta interesima Sjedinjenih Država”, navelo je službenoj agenciji KCNA sjevernokorejsko ministarstvo vanjskih poslova.

“To je također zločinački dokument koji jasno ocrtava gangsterske osobine Trumpa koji voli sijati razdor”, dodao je glasnogovornik.

Taj dokument predstavlja Kinu i Rusiju kao supraničke sile Washingtona koje pokušavaju oslabiti američke interese u svijetu i potkopati sigurnost i blagostanje Sjedinjenih Država.

Kina i Rusija su također upozorile na vrlo agresivno obilježje tog izvješća.

Jedna glasnogovornica kineskog ministarstva vanjskih poslova je ocijenila u utorak da novu strategiju američke sigurnost obilježava “mentalitet Hladnog rata”, dok je glasnogovornik Kremlja upozorio na imperijalističko obilježje tog dokumenta.

U petak je Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda usvojilo rezoluciju  o novim sankcijama Sjevernoj Koreji. Plan te rezolucije su predstavile Sjedinjene Države nakon pregovora s Kinom.

To glasanje se odvijalo nakon što ni Sjedinjene Države, ni Sjeverna Koreja nisu pokazale volju za pokretanjem pregovora o okončanju krize nastale nakon sjevernokorejskih balističkih testiranja.

Komentiraj