Sjeverna Koreja možda u završnoj fazi pripreme za nuklearni pokus

EPA/KCNA EDITORIAL USE ONLY

Satelitska snimka sjevernokorejskoga glavnoga nuklearnog poligona snimljena tijekom vikenda pokazuje da bi Pjongjang mogao biti u završnoj fazi priprema za šesti nuklearni pokus, objavio je američki think tank u srijedu.

Sjever 38, washingtonska internetska stranica koja prati Sjevernu Koreju pokazala je neprekidnu prisutnost vozila i prikolica na pokusnome nuklearnom poligonu Punggye-ri te znakove da su u pokusni tunel možda postavljeni komunikacijski kablovi.

Također je izbačena voda te se “tunel vjerojatno održava suhim radi praćenja komunikacijske opreme”, rečeno je.

“Kombinacija tih čimbenika snažno sugerira da su u tijeku pokusne pripreme, uključujući instalaciju opreme. Snimka međutim ne pruža nikakav konačan dokaz niti nuklearne naprave niti vremena početka testa”.

Nedostatak aktivnosti bilo gdje na poligonu “može značiti da su pripreme za test u završnoj fazi”, navodi se u izvješću ali i dodaje: “Otkad Sjeverna Koreja zna da je svijet promatra i sposobna je za obmane, potreban je oprez  prije no što se objavi da prijeti nuklearni pokus”, kaže se u izvješću.

Think tank je objavio tijekom vikenda da su vozila i prikolice na poligonu možda upotrijebljeni za instalaciju nuklearnog uređaja  za pokus koji će izvesti.

Sjeverna Koreja izvela je pet nuklearnih testova i niz lansiranja nuklearnih projektila, unatoč sankcijama UN-a i vjeruje se da vladini dužnosnici i stručnjaci rade na tome da razviju projektile koji bi mogli dosegnuti SAD.

Komentiraj