EPA/FRANCK ROBICHON

Sjeverna Koreja kršila sankcije i slala oružje u Siriju i Mjanmar

Sjeverna Koreja kršila je sankcije Ujedinjenih naroda i 2017. zaradila preko 200 milijuna dolara trgujući zabranjenom robom, pokazuje povjerljiv izvještaj neovisnih promatrača UN-a koji Pjongjang optužuje za slanje oružja u Siriju i Mjanmar.

U izvješću Odboru za sankcije Vijeća sigurnosti UN-a koji je Reuters vidio u petak stoji da je Sjeverna Koreja izvozila ugljen u luke, uključujući u Rusiju, Kinu, Južnu Koreju, Maleziju i Vijetnam, većinom koristeći se lažnim papirima koji su kao zemlje podrijetla ugljena navodili Rusiju i Kinu.

Petnaestočlano Vijeće jednoglasno je pojačalo sankcije nad Sjevernom Korejom kako bi spriječilo Pjongjanga u razvoju nuklearnog i programa balističkih raketa, zabranivši toj državi izvoz sirovina poput ugljena, željeza, olova, tekstila i morske hrane, te uvoz sirove nafte i rafiniranih naftnih proizvoda.

“Sjeverna Koreja već krši najnovije rezolucije putem svjetskih lanaca opskrbe naftom, suradnje stranih državljana, registracije u offshore tvrtkama i međunarodnog bankarskog sustava”, napisali su promatrači UN-a u izvješću od 213 stranica.

Sjevernokorejska misija u toj organizaciji nije još odgovorila na te tvrdnje, a Rusija i Kina više puta ponovile su da provode sankcije.

Promatrači su naglasili da su istraživali balističku raketnu suradnju sa Sirijom i Mjanmarom, što uključuje više od 40 ranije neprijavljenih dostava tog oružja između 2012. i 2017. u sirijski Znanstveni i istraživački centar koji nadzire program kemijskog oružja te bliskoistočne države.

Sirija je pristala uništiti svoje kemijsko oružje 2013., no diplomati i oružani inspektori sumnjaju da je potajno čuvala i razvijala novo oružje te vrste.

Ni Sirija ni Mjanmar nisu bili dostupni za komentar tih tvrdnja.

Komentiraj