Sjeverna Koreja je, ako se ne zaustavi, na putu prema interkontinentalnim projektilima – SAD

EPA/KCNA EDITORIAL USE ONLY

Sjeverna Koreja, ako ne bude zaustavljena, na putu je da “neizbježno” dođe do projektila s nuklearnim oružjem sposobnih pogoditi Sjedinjene Države, rekao je u utorak na senatskom saslušanju ravnatelj američke Obrambene obavještajne agencije, general-pukovnik Vincent Stewart.

Njegove izjave još su jedna naznaka rastuće zabrinutosti SAD-a napretkom sjevernokorejskog programa razvoja projektila i nuklearnog oružja za koje Pyongyang tvrdi da su potrebni za samoobranu.

Senatori su u saslušanju Stewarta i Dana Coatsa, čelnika obavještajnih službi SAD-a, ustrajali na procjeni koliko je Sjeverna Koreja daleko od interkontinentalnih balističkih projektila koje mogu dosegnuti SAD.

Oni su ustrajno izbjegavali dati procjenu uz obrazloženje da bi time otkrili upućenost SAD-a u sjevernokorejske sposobnosti, no Stewart je senatore upozorio da rizik raste.

“Ako se ostavi na sadašnjem putu, režim će naposlijetku uspjeti u stvaranju projektila s nuklearnim oružjem sposobnim zaprijetiti teritoriju Sjedinjenih Država”, rekao je Stewart.

“Iako je gotovo nemoguće predvidjeti kada će to oružje postati operativno, sjevernokrejski režim je predan njegovu ostvarenju i na putu je koji neizbježno vodi do tog oružja”, ocijenio je  Stewart.

Komentiraj