SJEVERNA KAROLINA Springsteen otkazao koncert zbog diskriminirajućeg zakona prema transrodnim osobama

EPA/TONY MCDONOUGH

Američki glazbenik Bruce Springsteen otkazao je koncert u američkoj saveznoj državi Sjevernoj Karolini u znak prosvjeda protiv zakona nedavno donesenog u toj saveznoj državi koji poznati rocker smatra diskriminirajućim prema transrodnim osobama. Pridružio se tako kompanijama poput Applea i Bank of America u osudi tog zakona.

“Neke su stvari važnije od rock koncerta, a jedna od njih je borba protiv predrasuda i netrpeljivosti”, poručio je Springsteen u priopćenju. “Ovo su najjača sredstva koja imam kako bi podigao svoj glas protiveći se onima koji nas guraju natrag, umjesto naprijed”.

Springsteen je trebao održati koncert u gradu Greensboro u nedjelju.

Pay Pal je u utorak odustao od planova da se proširi u tu državu, zbog čega je država ostala bez 400 radnih mjesta. Streaming servis Hulu jednu od svojih serija odlučio je snimati u Kanadi, a ne u Karlini, zbog ovog zakona. Na povlačenje iz Sjeverne Karoline pozvani su i organizatori velikih sportskih događaja.

U zakonu, između ostalog, stoji i kako transrodne osobe moraju koristiti javni WC u skladu s podacima s rodnog lista. Oni koji podržavaju zakon opravdavaju to tvrdnjom da se tako izbjegavaju napadi na žene i djecu. “Muškarci se mogu predstavljati kao transrodne osobe i korisiti zakonsku zaštitu kao izgovor za napad”, poručuju.

[fbcomments width="100%" count="off" num="9" countmsg=""]