Sjeverna i Južna Koreja u utorak su dogovorile pregovore o rješavanju problema i vojne razgovore kojima je cilj spriječavanje slučajnog sukoba, a to je njihov prvi dijalog u više u dvije godine, u vrijeme dok je Pyongyangov nuklearni program podignuo napetost u regiji i svijetu.

U zajedničkom priopćenju nakon 11-satnog razgovora Sjeverna se Koreja obvezala da će idućeg mjeseca poslati veliko izaslanstvo na Zimske Olimpijske igre u južnokorejskom Pyeongchangu, no izrazila je i žaljenje zbog prijedloga Seula da se denuklearizira Korejski poluotok.

Južna Koreja je od svog susjeda zatražila da zaustavi neprijateljske aktivnosti koji podižu napetosti, a Sjever se zauzvrat složio da se u regiji treba jamčiti mir, istaknulo je u priopćenju južnokorejsko ministarstvo ujedinjenja.

Svjetski čelnici pomno su pratili razgovore kako bi ulovili bilo kakav znak smanjenja napetosti u vrijeme dok rastu strahovi zbog sjevernokorejskih ispaljivanja projektila i razvoja nuklearnog oružja, usprkos rezolucijama Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda.

Seul je ranije u utorak objavio da je spreman privremeno ukinuti neke sankcije čime bi se sjevernokorejskim dužnosnicima omogućio posjet Jugu u vrijeme Olimpijskih igara. Pyongyang je otkrio kako će njegovo izaslanstvo sačinjavati sportaši, visokorangirani dužnosnici, navijači, umjetnički performeri, novinari i gledatelji.

Južna Koreja je ranije jednostrano zabranila ulazak nekolicini sjevernokorejskih dužnosnika zbog nuklearnih pokusa, no Seul smatra kako je Olimpijada prilika za smanjivanje napetosti.

Seul je na razgovorima predložio održavanje vojnih pregovora kako bi se smanjile napetosti na poluotoku i omogućilo sjedinjenje obitelji za blagdane u veljači.

Sjedinjene Države, koje imaju oko 28.500 stacioniranih vojnika u Južnoj Koreji od Korejskog rata koji je trajao od 1950. do 1953., u početku su hladno reagirale na ideju takvih sastanaka, no američki predsjednik Donald Trump kasnije ih je nazvao “dobrom stvari”.

Sjever je dovršio i tehničke radove za ponovno uspostavljanje vojne komunikacije s Jugom, objavio je Seul, a ona će biti nastavljena u srijedu.

Komentiraj