Sjednica zagrebačke Gradske skupštine: “Ne mislim davati gradsko zemljište u koncesiju udruzi građana koja nema demokratsko ustrojstvo”

U četvrtak se održava sjednica Gradske skupština Grada Zagreba.

Druga radna sjednica zagrebačke Gradske skupštine počela je u ujutro, pred zastupnicima je 30 točaka dnevnoga reda, a među najvažnijima je prijedlog gradonačelnika Tomislava Tomaševića o preustroju Gradske uprave, kojim se broj gradskih ureda smanjuje s 27 na 16.

Predsjednik Gradske skupštine Joško Klisović otvorio je Drugu sjednicu, donosi N1.

Dnevni red 2. sjednice

Na dnevnom redu 2. sjednice bit će, među ostalim, prijedlozi odluka o ustrojstvu i djelokrugu Gradskih upravnih tijela, o izmjeni Odluke o plaći, odnosno naknadi za rad i drugim pravima predsjednika i potpredsjednika Gradske skupštine te o kratkoročnom zaduživanju Grada.

Razmatra će se, uz ostalo, izvješća o izvršenju programa građenja komunalne infrastrukture te održavanja javnih prometnih površina, građevina i uređaja javne namjene, javne rasvjete te izvanrednog održavanja nerazvrstanih cesta u 2020.

Raspravljat će se i o izvršenju programa i planova održavanja komunalne infrastrukture u gradskim četvrtima i mjesnim odborima Grada Zagreba u 2020. godini.

HDZ: “Ovo je vrhunac političkog licemjerja”

Javnosti se u pauzi obratio HDZ-ov Mislav Herman.

“Zastupnici su se zalagali za tezu da svatko za svoj posao treba biti adekvatno plaćen i ti su potezi populistički. Vladajući su postali oporbeni, a oporbeni vladajući. Mi nikakve druge razlike ne vidimo. Današnji zastupnici su glasovali protiv istog prijedlog kojeg danas daju po hitnom postupku.

Tražili smo da naša 13. točka koja se tiče imenovanja u Holdingu bude prva. Ovom točkom zadužujemo gradonačelnika da u roku od 30 dana imenuje nakon glasovanja u Skupštini članove Uprave i NO-a Holdinga. Koliko smo dobili dojam, taj naš prijedlog će biti odbijen pod obrazloženjem gradonačelnika da smo dobili točku na visokom mjestu. Ovo smatramo vrhuncem političkom licemjerja. Žao mi je obmanutih Zagrepčanki i Zagrepčana”, rekao je Herman.

Potom je riječ uzeo Davor Filipović:

“Brojni sportaši nakon vrhunskih karijera pokušali su biti dobri u upravljačkim strukturama, a rijetki su uspjeli biti dobri kao na terenu. Tomašević je bio vrhunski aktivist, najbolji, no nakon više od mjesec dana pokazuje da je loš gradonačelnik. Nadam se da je to zasad, da će se ova praksa – kršenje Zakona o sprečavanju sukoba interesa, afera javni bilježnik… Šalje poruku isključivosti, da želi odmaknuti temu da dobije manju pozornost medija. Očekivali smo da će gradonačelnik shvatiti da je pogriješio, da će omogućiti raspravu.”

Tomašević: “Gredelj nije političko pitanje”

Gradonačelnik Tomašević tražio je da točka o plaćama ide po hitnom postupku jer ne mogu pročelnici imati veću plaću od gradonačelnika.

Komentirao je pitanje Gredelja.

“Glasanje za stečajni plan je bolja opcija. Ako se ne glasa za stečajni plan, 400 ljudi će izgubiti posao i ta tvrtka ide u likvidaciju. Apeliram na političku odgovornost, ovo nije političko pitanje, nego da pomognemo radnicima i da ta tvrtka nastavi proizvodnju u gradu Zagrebu. Ako ode u likvidaciju, kao Zagreb nećemo dobiti ništa. Zato je važno da ide u hitan postupak.”

“Drago mi je da kolege iz HDZ-a traže da se raspravlja o protuzakonitim imenovanjima članova NO-a budući da ste upravo vi član NO-a”, dodao je Tomašević obraćajući se Mariju Županu.

Imenovanje članova Uprave i NO Holdinga

Davor Filipović predložio je da točka Dnevnog reda o imenovanju članova Uprave i NO-a Holdinga bude prva točka Dnevnog reda.

O točki vezanoj uz potvrdu članova Uprave i NO-a govorio je HDZ-ov Mislav Herman.

“Želimo li se držati zakonskih procedura, ta bi točka trebala proći jednoglasno”, rekao je Herman.

“Uhićenja će obilježiti sjednicu, to nećemo moći izbjeći”, dodao je.

Nastavila se sjednica Gradske skupštine

Između Renata Peteka i Davora Filipovića nakratko je zaiskrilo nakon što je Filipović zatražio od Peteka da ne vrijeđa pokojnog predsjednika Franje Tuđmana, da može kritizirati projekte, ali da ne ponavlja kritike.

Klisović je tražio da se vrate na temu dnevnog reda, da ne raspravljaju o terminima.

Tomašević: “Ne želim se spuštati na razinu vrijeđanja zastupnika”

“Rekli smo prvi dan da ćemo biti pristojna i skromna vlast koja služi građanima i tako se želimo ponašati. Sve ove zastupnike je netko izabrao i ja to poštujem. Ne želim se spuštati na razinu vrijeđanja zastupnika”, rekao je Tomislav Tomašević na početku konferencije za medije komentirajući “blagi” Aktualni sat.

Na pitanje kako to da će Domovinski pokret i Most podržati većinu prijedloga na Dnevnom redu, rekao je: “Drago mi je da je ova prva točka na prvoj sjednici jednoglasno usvojena, vezano uz stečajni plan Gredelja, to je jedno od važnijih pitanja. Zahvaljujem i Ministarstvu finnacija koje nam je dalo mišljenje da možemo to napraviti kao Grad Zagreb, da smo stavili to kao točku za hitni postupak, nije bilo rasprave. Ako imamo komunikaciju iz poštovanja u javnom interesu, bez ideološkog prepucavanja, možemo postići konsenzus oko takvih točaka.”

“Zagreb je glasao za stečajni plan prema kojem će Zagreb dobiti 20% potraživanja. Da stečajni plan ne prođe, Zagreb se ne bi uopće naplatio, a 400 radnika bi izgubio posao. Oko 90% radnika podržava ovakav stečajni plan, nastavak proizvodnje ide dobro, slovački partner je doveo do poboljšanja”, dodao je.

Klisović o uhićenjima: “Sumnja se nadvila nad tajming pravosuđa”

Joško Klisović rekao je nakon sjednice zagrebačke Gradske skupštine da mu je drago da je u Skupštini danas viđen jedan drugačiji način rada.

“Važno je da se sjednica vodi na konstruktivan način da svatko može reći što želi… Hoće li uvijek biti tako, ne znam”, rekao je Klisović dodajući da je najpopularniji političar Nitko zbog političara koji su glasni i nepristojni te koji “puno zuje, malo meda daju”.

Izglasan stečajni plan Gredelja

Nakon Aktualnog sata sjednica se nastavlja bez stanke. Prva točka Dnevnog reda je stečajni plan Gredelja. Otvorena je rasprava o toj temi.

“Prema pravnom mišljenju Ministarstva financija odluka o stečajnom planu je bolja opcija”, rekao je Tomašević.

Glasalo je 40 zastupnika i jednoglasno je prihvaćen predloženi Stečajni plan stečajnog dužnika TŽV Gredelj d.o.o. u stečaju.

“Poznato je da se g. Mamić i ja volimo”

Mostov Marko Sladoljev postavio je dva pitanja, o osnovnoj školi u Španskom koja radi u tri smjene. Pitao je i što je sa Statutom Dinama i imali to sve veze s činjenicom da je dio obitelji Zadravka Mamića glasovao za njega.

“Poznato je da se g. Mamić i ja volimo. Ne samo da ne mogu odlučivati o statutima pojedinih udruga, niti mogu nalagati pročelnicima. Bavit ćemo se time zajedno kad ćemo razgovarati s Dinamom oko novog stadiona. Ne mislim davati gradsko zemljište u koncesiju udruzi građana koja nema demokratsko ustrojstvo. Volio bih da dođe do dogovora oko novog stadiona, ali da imamo transprentno upravljanje udrugom. Što se tiče u osnovnu školu, ide natječaj”, rekao je Tomašević.

OŠ na Savici

O zgradi OŠ Jure Kaštelana na Savici kojoj je narušena statika pitao je Lovro Marković (Most).

Tomašević je kazao da je tamo ne samo montažni objekt, već ima i azbestni krov. Kazao je da će se nova zgrada početi realizirati u mandatu ove vlasti: “Problem je s jednosmjenskom nastavom jer nema dovoljno kapaciteta. Održali smo sastanak s Vijećem roditelja i dogovorili rješenje za koje smatramo da će osigurati jednosmjensku nastavu.”

Deponij za građevinski otpad

Mario Župan (HDZ) pitao je na kojoj parceli misle raditi deponij za građevinski otpad.

Tomašević je kazao da imamo četiri puta veće količine građevinskog otpada, a obnova još nije počela. Kaže da je raščišćena parcela na Jakuševcu za to, no da se s Ministarstvom utvrđuje više lokacija, jedna je na Žitnjaku i da će paziti da budu barem 500 metara od prve kuće.

“Obnova neće moći ići ako nećemo naći rješenje”, poručio je. Vezano za sortirnicu na Žitnjaku kazao je da će se preispitati lokacija u Resniku i da postoji opcija više manjih sortirnica po kvartovima. Kazao je da termičke obrade neće biti iako mnogi to guraju.

Bez rezanja socijalnih prava

Višnja Fortuna (nezavisna) pitala je hoće li se smanjivati socijalna prava umirovljenika.

“Ne želimo rezati socijalna prava”, istaknuo je Tomašević i dodao da se neće smanjiti povlastice za javni prijevoz za umirovljenike koji imaju mirovinu manju od 3200 kuna.

Što se tiče suradnje s udrugama umirovljenika, ona će se nastaviti, rekao je.

Nagomilani nered

Kristijan Jelić (HSLS) kazao je da neće biti pretjeranog političkog granatiranja u prvih sto dana nove vlasti od strane HSLS-a. Pitao je Tomaševića zašto nije išao na javni natječaj za imenovanja u Holdingu kao što je obećao i mogao je, kaže, napraviti privremena imenovanja prije javnog natječaja.

Tomašević je objasnio da prema zakonu o trgovačkim društvima nije moguće imenovati VD upravu nego na mandat. “Iz te perspektive, kada smo vidjeli koliko je stanje teško i loše, djelovali smo odmah i izabrali dva od pet članova Uprave kako bi se počeo raščišćavati nered koji se tamo nagomilao”, istaknuo je gradonačelnik.

Problem gospodarenja otpadom

Zastupnik Renato Petek pitao je kad će se stvoriti bolji uvjeti i infrastruktura za bolje gospodarenje otpadom.

Tomašević je odgovorio: “Jako sam nezadovoljan sustavom gospodarenja otpadom. Jakuševac treba zatvoriti do kraja ovog mandata.”

Problem buke u centru grada

Robert Faber (Zagreb je naš) pitao je za visoki intenzitet buke u Donjem Gradu.

“Dozvole za terase ili manifestacije na javnim površinama krše propise oko buke, pa čak i oko radnog vremena. To otežava i smanjuje kvalitetu života i time ćemo se baviti. Možemo aktivirati redare, ali potrebna je i inspekcija koja će utvrditi je li došlo do prekoračenja buke. Revidirat ćemo način na koji se daju dozvole za terase ugostiteljskim objektima i manifestacije. U tom smislu možemo to promijeniti. Ići ćemo u izmjenu odluke o davanju javnih prostora u zakup”, odgovorio je Tomašević.

Problemi u Sesvetskom Kraljevcu

Trpimir Goluža (Most) govorio je o problemima u Sesvetskom Kraljevcu. Pitao je je li u prioritetne poteze stavio produljenje Branimirove i vrtić u Sesvetskom Kraljevcu.

Gradonačelnik je odgovorio: “Dječji vrtić u Sesvetskom Kraljevcu nam je jedan od prioriteta. U planu je realizacija iduće godine. Što se tiče Branimirove, ide dalje u realizaciju.”

Obnova svih škola kasni

Zastupnica Davorka Moslavec Forjan (SDP) postavila je pitanje oko stanja osnovne škole Vugrovec koja je stradala u potresu.

“Kratko ću odgovarati na pitanja na ovom Aktualnom satu jer je svaka minuta bitna. Dok mi raspravljamo, počelo je ročište vezano uz stečajni plan Gredelja. Čeka se odluka Skupštine i u interesu vremena je što prije donijeti odluku.

Što se tiče OP u Kašini, obnova kasni za sve škole. Nažalost, sve informacije koje su se javile prije izbora da će sve škole biti gotove do jeseni, nisu točne. Puno je rokova produljeno, stanje na tržištu nije dobro”, rekao je Tomašević.

Odbijeno Izvješće

Sa 30 glasova protiv i 10 suzdržanih nije doneseno Izvješće o izvršenju programa građenja komunalne infrastrukture u Zagrebu.

 

 

 

Komentiraj