SJEDNICA VLADE U PULI “Učinit ćemo sve da pomognemo Uljaniku”

HINA/ Damir SENČAR

U Puli je u tijeku sjednica Vlade, posvećena problemima u brodogradnji. Premijer Andrej Plenković ranije danas najavio je kako će danas krenuti isplata plaća radnicima Uljanika za kolovoz.

“Put naprijed ovisi o kvalitetnom planu restrukturiranja, pronalaženju održivog plana sa strateškim partnerom koji za cilj ima održanje radnih mjesta i održanje proizvodnje”, rekao je na početku sjednice Plenković.

Istaknuo je da je država u proteklih nešto više od 25 godina dala 31,7 milijardi kuna državnih potpora brodogradilištima, ali da sad cilj treba biti dugoročno održivo rješenje u brodogradilištima. Dodao je da to rješenje više ne mora biti u skladu samo s hrvatskim zakonodavstvom, nego i sa zakonodavstvom Europske unije, kao i u skladu s temeljima tržišne ekonomije. naglasio je kako očekuje da se postojeći plan restrukturiranja doradi kako bi se moglo naći dugoročno održivo rješenje.

“Učinit ćemo sve što je u našoj moći da pomognemo Uljaniku. Pokušajmo naći rješenja za budućnost, a manje gledati tko je kriv za ono što je bilo prije”, poručio je.

Riječ je nakon premijera preuzeo pulski gradonačelnik Boris Miletić. “Znamo da je danas išla isplata plaće, kao i plaća za mjesec srpanj po modelu gdje su otpušteni depoziti Uljanika u HPB-u, a za koje je Vlada dala jamstvo. Pitanje je što se dogodilo da u pitanje dođe isplata plaća za radnike i da ti radnici Uljanika idu u štrajk”, kazao je gradonačelnik Pule.

“Drugo pitanje, što će biti s našim Uljanikom za šest ili osam mjeseci? To ljudi moraju znati. I treće, što je budućnost hrvatske brodogradnje? Ja sam uvjeren da se nijedna vlada ne može odreći brodogradnje kao strateške grane”, rekao je Miletić i dodao da zakon onemogućava lokalnoj zajednici pristup i traženje mehanizama za rješenje problema u brodogradnji.

Plenković mu je odgovorio da nema nikakve političke konotacije da je bilo tko s nekom namjerom otezao pronalaženje rješenja, nego se našlo zakonito i ispravno rješenje koje je bilo moguće.

Ministar gospodarstva Darko Horvat kazao je da ne možemo pobjeći od činjenice da je trošak izrade svih brodova izrađenih od samostalnosti u Hrvatskoj 115 milijarde kuna, a da smo od njih prihodovali 83 milijarde kuna.

“Svjesni činjenice da je ovakav model neodrživ i da su modeli restrukturiranja dali mali ili nikakv učinak, a svjesni činjenice da želimo brodogradnju i u Puli i u Rijeci svjesni smo da moramo za hrvatsku brodogradnju, prvenstveno za Uljanik, ponuditi novi model restrukturiranja koji će biti dugoročno održiv i bitno drugačiji od drugih”, rekao je Horvat.

Ministar financija Zdravko Marić rekao je da se mora voditi interesom poreznih obveznika. “Sanacijski kredit s početka godine dospijeva kroz nekoliko dana i oni bi mogli biti naplaćeni iz državnog jamstva, a riječ je o više od 700 milijuna kuna”, rekao je Marić.

Plenković je istaknuo tri scenarija za Uljanik. “Postoje tri scenarija: jedan je najgori, koji bi podrazumijevao da se ne nađe rješenje i da se na Uljanik primijeni insolvencijski postupak. Drugi je da se aktualni plan restrukturiranja modificira i učini održivim i prihvati od strane Europske komisije. Treći je scenarij da neki drugi strateški partneri pronađu novo rješenje. To smo danas jasno rekli i Upravi i radnicima”, kazao je premijer.

Komentiraj