Sjednica Vlade: Plenković: “Stožer priprema paket novih mjera”

Sjednica Vlade u četvrtak se od 8 sati održava u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici.

Na početku sjednice uvodni govor održao je premijer Andrej Plenković. U njemu se, tradicionalno, osvrnuo na aktualne događaje.

Plenković je podsjetio da su u utorak bili u Vukovaru na obilježevanju Dana sjećanja. “Drago mi je da je s nama u Vukovaru bio potpredsjednik vlade Boris Milošević, baš kao što je bio s nama u Kninu”, kazao je Plenković.

“Još jednom smo poslali važne poruke o važnosti Vukovara kao simbolu pobjede i izrazili zahvalnost braniteljima”, dodao je.

Izdvojio je i projekt digitalizacije arhivskog gradiva iz Domovinskog rata. Ponovno se pohvalio podizanjem kreditnog rejtinga agencije Moody’s.

“Kreditna agencija Moody’s nas je podigla za jednu stepenicu, što znači da smo uz zadržavanje kreditnog rejtinga kod agencija S&P’s i Fitch i time napravili jedan vrijedan korak”, rekao je Plenković.

“Budući da je pandemija covida-19 tema koja je među nama stalno, na tu temu se danas održava sjednica Europskog vijeća. Ono što je važno je da u ovom kontekstu brojeva koje vidimo jučer i ovih dana još jednom apeliramo da je situacija vrlo ozbiljna, u tri zadnja tjedna u listopadu smo imali udvstručenje gotovo svaki tjedan, zadnja tri tjedna se rast nastavio ali se bitno usporio zahvaljujući mjerama koje smo uveli. Prema rast više nije velik kao u listopadu, dnevne brojke i dalje su visoke. Mjere su usporile širenje epidemije, ali krivulja nije počela padati na način na koji bismo htjeli da se to dogodi, trebao napraviti dodatne napore da se smanji opterećenje zdravstvenog sustava”, rekao je Plenković.

Još je jednom istaknuo da je situacija vrlo ozbiljna. ”U zadnja tri tjedna u listopadu imali smo udvostručenje broja novozaraženih, a zahvaljujući mjerama rast se usporio, ali zabrinjava što su brojke i dalje visoke”, rekao je. Dodao je da je to dovelo i do većeg broja preminulih. Otkrio je da su razgovarali kako bi Stožer izradio paket novih mjera na način da se smanji širenje epidemije. ”Važno je da se svi pridržavaju mjera, nose maske, ne rukuju se…”, naglasio je.

Ministri će dobiti informaciju o aktualnom stanju vezanom za koronavirus, a na dnevnom redu sjednice je, uz ostalo, prijedlog izmjena i dopuna Ovršnog zakona, te Prijedlog odluke o pokretanju izrade Strategije za sprječavanje korupcije za razdoblje od 2021. do 2030. godine.

Komentiraj