Sjednica Vlade: Plenković najavio ukidanje PDV-a na donacije u robi

Hrvatska vlada održala je u četvrtak sjednicu u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici. Prije početka sjednice članovi Vlade koji nisu preboljeli koronavirus cijepili su se pred kamerama.

“Hvala Medvedu, on je gotovo stalno na terenu. Važno je da se sve dobro iskoordinira. Hvala inženjerima što rade kako bismo znali u kakvom su stanju pojedini objekti, hvala Crvenom križu i Caritasu”, rekao je na početku sjednice Plenković.

Komentirao je i koronavirus. “Vidjeli ste cijepljenje predsjednika i članova vlade. Vidjeli ste i da je dozvoljeno Modernino cjepivo, prvo cjepivo Moderne trebalo bi doći 11. siječnja i to 4000 doza, a do kraja ožujka oko 90 tisuća doza”, kaže.

O događajima u SAD-u i nemirima u Washingtonu rekao je da to nije dobro za američku demokraciju.

“Mijenjamo pravilnik, svi obveznici poreza na dodanu vrijednost oslobodit će se plaćanja poreza na donacije u robi za potresom pogođena područja. Ovo je jedna gesta važna, a sve će objasniti Marić”, rekao je Plenković.

Riječ je o izmjeni Pravilnika o provedbi Općeg poreznog zakona kojom će donacije isporučene na područje pogođeno katastrofalnim potresom biti oslobođene plaćanja PDV-a.

“Ovo je još jedna važna gesta, slična onoj koje smo napravili u vrijeme mjera koje su se odnosile na pandemiju covida-19. Na taj način ove donacije neće biti opterećene ni porezom na dobit niti porezom na dohodak, odnosno predstavljat će porezne olakšice”, izjavio je Plenković na sjednici Vlade.

Trenutno su donacije novčanih sredstava oslobođene PDV-a, no donacije u obliku isporuke dobara i usluga su predmet oporezivanja. Stoga su HUP i Udruga Glas poduzetnika apelirali da vlada donese odluku da se u što hitnijem roku oslobodi donatore, kako pravne tako i fizičke osobe, od plaćanja PDV-a na donacije roba i usluga za borbu protiv učinaka potresa.

Komentiraj