Patrik Macek/PIXSELL

SJEDNICA U 11 Vlada odlučuje o sudbini Uljanika

Na današnjoj sjednici Vlada bi trebala odlučiti što će biti s Uljanik grupom. Sjednica je s 10 pomaknuta na 11 sati. U isto vrijeme, zanimljivo, počinje i ročište na riječkom Trgovačkom sudu, na kojem će se odlučiti o stečaju brodogradilišta 3. maj.

O rješavanju problema u Uljanik grupi bilo je riječi i u srijedu na užem kabinetu Vlade. Ministri u svojim izjavama nisu bili određeni hoće li Vlada donijeti odluku o restrukturiranju, ili će se o sudbini 3.maja i Uljanika odlučiti sud. Ministar gospodarstva Darko Horvat izjavio je u srijedu kako ne očekuje da će Vlada u četvrtak donijeti odluku o brodogradilištima.

Premijer Andrej Plenković u srijedu nije odgovorio na pitanje novinara hoće li u četvrtak Vlada odlučiti o sudbini Uljanika, kazavši tek “vidjet ćete sutra”.

Vlada mora odlučiti hoće li sudjelovati u restrukturiranju Uljanika s Tomislavom Debeljakom ili će tu ponudu odbiti i prepustiti sudbinu brodogradnje stečajnim upraviteljima.

Dodao je da Vlada ima dva izbora.

“Jedan je hoćemo li davati recept s kojim se liječio pacijenta zadnjih 30 godina, pa pacijent dođe u situaciju da je na aparatima, a mi kažemo dobro, lijek možda nije najbolji, ali možemo ga još koristiti ili da se u jednom trenutku povuče crta i da se možda fokusiramo u našoj industrijskoj politici na one sektore koji su dugoročno takvi da mogu transformirati hrvatsko gospodarstvo i zapošljavati ljude. Naravno da se pritom treba voditi računa i o svim socijalnim elementima, kako pomoći onima koji su u ovom trenutku najzabrinutiji, a to su zaposlenici. Mi smo to lani već jednom i učinili”, istaknuo je premijer.

Prošli je tjedan održan koalicijski sastanak vladajuće većine, nakon kojega su izneseni podatci po kojima bi troškovi stečaja Uljanik grupe iznosili oko 557 milijuna eura, a troškovi restrukturiranja nešto više od milijardu eura.

U utorak je, pak, policija uhitila ukupno 12 čelnika Uljanika i 3. maja koje sumnjiči za kaznena djela zloporabe u gospodarskom poslovanju i subvencijsku prijevaru, počinjenih na štetu brodogradilišta u Puli i Rijeci i državnog proračuna. Materijalna šteta procjenjuje na više od 1,2 milijarde kuna.

U “akciji Uljanik” privedeni su bivši predsjednik uprave Gianni Rossanda, njegov prethodnik Anton Brajković, članovi bivše uprave Marinko Brgić i Veljko Grbac, predsjednik Uprave 3. maja Maksimilijan Percan, bivši direktori riječkog brodogradilišta i drugi direktori Uljanikovih društava, kao i čelnici Uljanik plovidbe Dragutin Pavletić i Darko Šorc.

U kaznenim prijavama policija 12 uhićenih tereti za zlouporabu povjerenja prilikom dogovaranja uvjeta i ugovaranja gradnje četiri broda 2010. čime je, navodno zbog cijena nižih od tržišne, oštećeno brodogradilište u Puli, ali i nezakonito korištenje potpora za restrukturiranje riječkog brodogradilišta od lipnja 2013. do prosinca 2017.

Komentiraj