HINA/ POOL/ Damir SENČAR

SABOR Zastupnici o Istanbulskoj konvenciji, Glasnović o ‘drugovima’

Hrvatski sabor u petak nastavlja sjednicu raspravom i uredbi EU koja bi trebala pridonijeti većoj pravnoj sigurnosti korisnika genetskih resursa, a nakon toga trebalo bi uslijediti glasovanje o dosad raspravljenim točkama.

Na dnevnom redu sjednice je i prijedlog Kluba zastupnika HSS-a o izmjeni uredbe o naknadi za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika. HSS traži povećanje rudne rente s dosadašnjih deset posto na 12 posto, te da se njezina raspodjela bude takva da pet posto ostvaruju gradovi, odnosno općine, pet posto županije, a dva posto bi išlo u državni proračun.

Sjednica je, tradicionalno, započela nizom zahtjeva za stankom – zbog aktualne političke situacije u zemlji, Istanbulske konvencije i stanja u hrvatskom nogometu.

HNS-ova Bernarda Topolko pozvala je na ratifikaciju Istanbulske konvencije. “Nasilje je nažalost svuda oko nas, o njemu se mora govoriti, protiv njega se mora boriti. Vremena za čekanje nemamo. Rast broja ubojstava žena dokazuje da mjere koje se koriste nisu učinkovite”, kazala je. O Istanbulskoj konvenciji govorio je i SDP-ov Joško Klisović, koji je podsjetio kako je sa saborske govornice najmanje tri puta ove godine zatražio ratifikaciju konvencije te osiguranje sredstava iz proračuna za zasštitu žena.

“Nasije nad ženama događa se svakog dana, uključujući i ono koje čine visoki politički djelatnici, pa i župani. Gdje je ta etika i moral u hrvatskoj politici?”, upitao je Klisović i predsjednika Sabora zamolio da se ratifikacija Istanbulske konvencije na dnevni red Sabora stavi već sljedećeg tjedna.

Željko Glasnović je, pak, govorio o nedostatku analitike u vojnom sustavu. Poručio je da Hrvati nemaju instituta povijesnoj sjećanja. “Za sve su krivi drugovi koji danas sjede ovdje. Ja se bojim za ovu državu”, rekao je Glasnović sa saborske govornice.

HSS-ov Davor Vlaović naveo je kako su i oni protiv nasilja nad ženama, i svake druge vrste nasilja, a onda je govorio i o ‘nasilju u nogometu’. “Navodno postoji već 14 nogometnih saveza koji podržavaju ovu ekipu koja vodi hrvatski nogomet. A što misle građani?”, upitao je Vlaović dodajući kako je ključno pitanje radi li Hrvatski nogometni savez po hrvatskim zakonima ili po zakonima kapitala.

HDZ-ova Irena Petrijevčanin Vuksanović naglasila je kako i ona i njena stranka osuđuje nasilje nad ženama i djecom te svaku vrstu nasilja, te odbacila optužbe da vladajuća stranka usporava donošenje Istanbulske konvencije. Navela je pritom nekoliko poteza koje su u pozitivnom smislu dosad učinili.

“Licemjerno je od Kluba SDP-a govoriti o ratifikaciji Istanbulske konvencije kad od 2013. naovamo nije učinjena nijedna konkretna zakonska izmjena koja bi išla u pravcu rješavanja ovog problema”, rekla je.

Komentiraj