Sjedinjene Države sigurne u svoje kapacitete protiv projektila

EPA/KCNA EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

Sjedinjene Države su sigurne u svoje kapacitete učinkovitog odgovora na eventualni sjevernokorejski balistički napad, rekao je u srijedu jedan američki dužnosnik dan nakon novog Pyongyangova testiranja međukontinentalnog balističkog projektila.

“Mislim da ne mogu pokrenuti nuklearni napad na Sjedinjene Države u sadašnjem stanju stvari”, rekao je taj neimenovani američki dužnosnik.

“Postoji konsenzus da možemo zaustaviti sve čime danas Sjeverna Koreja raspolaže”, dodao je. “U budućnosti ne znam”.

Sjeverna Koreja je ispalila u srijedu novi tip međukontinentalnog balističkog projektila (ICBN) Hwasong-15, koji je pao u Japansko more nakon oko 1000 km.

Taj projektil, za koji Pyongyang tvrdi da može pogoditi američki kontinent, dosegnuo je do sada najvišu visinu u sjevernokorejskim ispaljivanjima, rekao je američki ministar obrane Jim Mattis.

Za obranu od međukontinentalnih projektila Sjedinjen Države su potrošile milijarde dolara za razvoj tehnologija koje mogu presresti balističke projektile usmjerene prema njihovoj zemlji, a Kongres radi na deblokiranju dodatnih milijarda dolara da omogući Pentagonu ubrzanje istraživačkih programa. Washington ima GMD sustav (Ground-based Midcourse Defence) s 44 presretača u Fort Greelyju, oko 160 km od Fairbanksa na Aljasci i u bazi Vandenberg  u Kaliforniji.

Sustav se sastoji od radara i drugih detektora postavljenih po cijelom svijetu i na satelitima za otkrivanje neprijateljskih lansiranja. Projektil presretač uništava projektil u svemiru, snagom svoje kinetičke energije.

Američki dužnosnik drži da sustav GMD može zaštititi cijeli američki teritorij, i da nije potrebno postaviti sličan sustav na istočnoj obali.

Komentiraj