Sjećanje: Fotograf Pavo Urban poginuo je 1991. snimajući granatiranje Dubrovnika

Snimajući kako razaraju njegov Grad, 6. prosinca 1991. poginuo je dubrovački fotograf Pavo Urban. Bile su mu tek 23 godine. Dogodilo se to u jeku najžešćih napada na Dubrovnik i bitke za Srđ. Tog ga je dana, nedaleko Orlandova stupa, pogodila minobacačka granata. S tog mjesta netom prije snimio je i svoju posljednju fotografiju, kasnije nazvanu „Kamena prašina nad Gradom“.

Još za vrijeme srednje pomorske škole Urban se počinje baviti fotografijom pa na ljeto 1991. godine upisuje studij snimanja na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu čime prekida obiteljsku tradiciju koja je generacijama bila vezana uz more. Ubrzo se vraća u Dubrovnik koji je opkoljen jedinicama JNA i prijavljuje se u dragovoljce te odlazi u Župu Dubrovačku na prvu crtu obrane.

Po padu Župe, vraća se u grad i počinje raditi kao fotoreporter Slobodne Dalmacije, zatim radi i za Dubrovački vjesnik, a dokumentira i za Ministarstvo informiranja RH te počinje intenzivno raditi na Rat artu, koje je zaključio s 12 čudesnih fotografija granatiranja i razaranja dubrovačke gradske jezgre. Upravo je u tih nekoliko mjeseci nevjerojatno umjetnički sazrio.

 

Komentiraj