Sjajna hrvatska maratonka Matea Parlov Koštro u Hannoveru će pokušati ostvariti normu za olimpijadu

Hrvatska maratonka Matea Parlov Koštro nastupit će u nedjelju na maratonu u njemačkom Hannoveru, gdje će pokušati ostvariti normu za nastup na Olimpijskim igrama u Parizu 2024. godine.

Europskoj doprvakinji iz Muenchena za to će trebati rezultat od 2:26.50.

„Normu su dosta pojačali u odnosu na Tokyo. No, meni je ovaj rezultat uhvatljiv jer znam da vrijedim puno više. Norma je skoro dvije minute bolja od mojeg osobnog rekorda, no nisam imala previše prilike napadati taj moj rekord tako da sam prilično uvjerena da ću u nedjelju srušiti i osobni rekord“, kaže Matea, koju više od rezultata i konkurencije brinu vremenski uvjeti na stazi.

„U Hannoveru zna puhati dosta jak vjetar, a slična je prognoza za nedjelju. Nadam se da neće prejako puhati. Čak me i ne brine eventualna hladnoća, ali vjetar je problem. Znam da će nastupiti najbolji njemački maratonci koji će također loviti olimpijsku normu, bit će tu i Poljakinje, kao i brojne druge kvalitetne maratonke koje viđam na pripremama i sve se dobro poznajemo. Trener i ja dogovorili smo taktiku za utrku. Neću ići od početka maksimalno brzo, prioritet je olimpijska norma, a bolje rezultate možemo loviti kad osiguramo nastup u Parizu“.

Matea je zadovoljna pripremama u Portugalu, ali i organizacijom same utrke u Hannoveru.

„Organizatori i menadžer osigurali su i tri ‘zeca’ odnosno „pace-makera“ pa bi sve trebalo biti u redu kada govorimo o planiranom rezultatu. Pripreme sam uz druge vrhunske trkače odradila u Portugalu i rezultati na treningu pokazuju da sam zaista u jako dobroj formi. Zahvaljujem Hrvatskom atletskom savezu i Hrvatskom olimpijskom odboru što su mi omogućili tako kvalitetne pripreme“, zaključila je Matea.

Ni Matein trener Slavko Petrović ne sumnja da njegova trkačica vrijedi puno više od olimpijske norme, no taktika za nedjelju još nije definirana.

„Taktika jako puno ovisi o vremenu. Prognoziraju vjetar koji jako puno utječe na rezultat jer može uzeti nekoliko sekundi po kilometru. U subotu ćemo znali točnu prognozu i biti malo pametniji oko te taktike. No, ideja je da na pola staze ima rezultat 1:12.30. U svakom slučaju, Matea ima u nogama rezultat puno bolji od norme jer ne bi sigurno bila druga u Europi da ne vrijedi između 2:23 i 2;25. Ta norma nam je u Hannoveru prioritet“, poručio je Petrović.

 

Komentiraj

nacional banner
nacional banner