Ribar Igor Kralj iz Baške na nedavnom je Susretu ribara u Rapcu iznio uznemirujuće tvrdnje da su staništa ribe u Jadranu uništena. “U području gdje ja ribarim, većinom u priobalnom pojasu, poremećena je kompletna bioravnoteža. Riblji fond na nekim područjima i ne postoji”, rekao je u razgovoru za Novi list.

Uzrok nestanka ribljeg fonda je ilegalan riborov. Kralj tvrdi kako kako polovica ribara ribari ilegalno, a druga polovica se legalnim alatima služi na ilegalan način. “Staništa su kompletno uništena, more nam je puno mreža, vrša, ne postoji puntal ili vala bez njih”, kazao je.

Jedan od načina kako bi se mogao riješiti problem pretjeranog izlova ribe u hrvatskom Jadranu, smatra Kralj, je u strožim kontrolama i zatvaranju ugroženih područja. Tvrdi i da je ribarenje u priobalnom području već neisplativo, a neke se riblje vrste vjerojatno nikada neće oporaviti od pretjeranog izlova.

Zaštita priobalnog pojasa trebala bi biti jedan od prioriteta, a prema njegovom mišljenju veliki je problem i to što se ne uvažava dovoljno mišljenje Instituta za oceanografiju i ribarstvo.

Komentiraj