Sisčani protiv dolaska tvrtki za obradu i skladištenje opasnog otpada

HINA/ ml

“Zli bubnjari” iz Zagreba u suradnji s aktivistima građanske inicijative “Siščani ne žele biti Smetliščani”, subotnjim su performansom na sisačkoj Šetnici Slave Striegla najavili veliki prosvjedni skup za 4. svibnja u podne, protiv dolaska tvrtki za obradu i skladištenje opasnog i neopasnog otpada.
U najavi tog skupa, izneseni su podaci kako je Sisačko-moslavačka županija druga u državi po zagađenosti tla i vodeća po smrtnosti od karcinoma, a u gradu Sisku, koji spada među četiri najzagađenija grada u Hrvatskoj, djeluje već 27 aktivnih tvrtki koje se bave gospodarenjem otpadom.
Neposredan povod za reakciju građana bio najavljeni dolazak tvrtke Rijekatank, koja u Sisku namjerava obrađivati i privremeno skladištiti 30.000 tona opasnog i 10.000 tona neopasnog otpada na godinu, te dolazak tvrtke Remondis Medison, koja tu namjerava skladištiti 9,6 tona medicinskog otpada.
“Želimo čist i zdravi Sisak. Istina, Gradsko se vijeće deklarativno opredijelilo protiv tog projekta, ali čekamo konkretne korake, kako ne bi sve ostalo samo na riječima. Treba napomenuti kako su spomenute tvrtke protjerane iz Rijeke, odnosno Jastrebarskog, zbog nepotpune zaštite okoliša”, rekla je aktivistica Katarina Miškulin.

Komentiraj