Sisčani će bakljadom uz rijeku Kupu zahvaliti svima, koji pomažu u teškim trenucima nakon razornog potresa

Sisčani će bakljadom uz rijeku Kupu zahvaliti na pomoći svima koji su uz njih i grad Sisak bili u najtežim trenutcima. Nakon što baklje izgore, zapjevat će zajedno “Moja domovina”, donose Vijesti HTV-a.

Tijekom subote trajala je borba s posljedicama potresa. U Sisak su stigle dvije 80-metarske dizalice koje će ukloniti toranj s katedrale. Vatrogasci su cijelu subotu pripremali sve za odvajanje kupole od samog tornja. Radi se od teretu od 15 tona.

Inače, Sisačko-moslavačka županija nastoji se oporaviti od posljedica potresa. Stanovnici se navikavaju na život u mobilnim kućicama, dežurne službe raščišćavaju ruševine, statičari pregledavaju kuće i zgrade, volonteri i dalje pomažu na terenu.

Prijavljeno je više od 30.000 oštećenja na objektima, tisuće su ih neuporabljive. Nikome na ruku ne idu niske temperature i najava snijega. Nakon razornog potresa 29. prosinca, to je područje pogodilo još 590 naknadnih podrhtavanja tla.

Na teren stižu donirani kontejneri i kamp-kućice, no zbog velikog blata otežano je njihovo raspoređivanje i postavljanje.

“U Petrinju i dalje pristiže humanitarna pomoć i donacije iz Hrvatske, ali i iz drugih zemalja. Hrvatska nije sama. Hrvatska će prenamijeiti 111 milijuna eura Europske unije za obnovu oko 2000 obiteljskih kuća i infrastrukture”, javlja HTV u Regionalnom dnevniku.

 

 

 

 

Komentiraj