Oko 950 članova SDSS-a na području Sisačko-moslavačke županije spremno će dočekati lokalne izbore dogodine kako bi bili još zastupljeniji u tijelima lokalne i regionalne samouprave, rečeno u srijedu na izvještajno-izbornoj skupštini županijskoga SDSS-a u Sisku na kojoj su sudionici osudili paljenje zastave srpske manjine u Glini.

Kako je na početku skupa nazočnima rekao predsjedatelj Boro Rkman, inače sisačko-moslavački dožupan, u noći s utorka na srijedu ispred glinskog sjedišta pododbora SKUD-a “Prosvjeta” i Vijeća srpske nacionalne manjine zapaljena je zastava srpske manjine uz koju je izgorjela i hrvatska zastava koja je bila uz nju. Sudionici skupštine osudili su taj vandalski čin te traže da se počinitelj brzo pronađe i procesuira.

Paljenje zastave, kako je rekao Rkman, dogodilo se samo dva dana prije obilježavanja 170. obljetnice himne “Lijepe naše”, koju je Josip Runjanin skladao u Glini.

Paljenje zastava osudili su i gosti skupštine, predsjednica Županijske skupštine Ivanka Roksandić iz HDZ-a, Zoran Vasić iz SDP-a, Šaban Kadrić iz SDA, Ivan Nekvapil iz HNS-a te Milivoj Tičarić iz Demokratske stranke umirovljenika, koji su istaknuli kako taj čin ne pridonosi procesu uvažavanja, tolerancije i suradnje.

Predsjednik SDSS-a Vojislav Stanimirović rekao je da  je s jedne strane u županiji “ostvaren pluralizam, što ohrabruje, ali s druge događaju se i takvi slučajevi vandalizma, što je teško povezati”.

“Zbog toga moramo i dalje ulagati napore na unapređenju suradnje i razumijevanja. U nekim se sredinama skupštine moraju održavati u privatnim kućama, a u Sisku u lijepom ambijentu hotela. I to govori o zajedništvu i toleranciji ostvarenima za boljitak cijele županije”, rekao je predsjednik SDSS-a Vojislav Stanimirović.

Za novog predsjednika Županijske organizacije SDSS-a izabran je načelnik općine Gvozda Branko Jovičić, koji je rekao da je smjer stranačkog djelovanja poznat i neće se mijenjati. Istaknuo je kako vjeruje da će nakon lokalnih izbora SDSS imati više dužnosnika od sadašnja dva načelnika, dva zamjenika gradonačelnika i zamjenika župana iz redova srpske nacionalne manjine.

Komentiraj