HINA / Damir SENČAR

SISAK Kaznena prijava protiv župana Žinića i troje županijskih vijećnika

Zbog sumnje u podmićivanje troje vijećnika sisačko-moslavačke Županijske skupštine, 19 oporbenih vijećnika podnijelo je državnom odvjetništvu u Sisku kaznenu prijavu protiv župana Ive Žinića (HDZ) i tih vijećnika, njegovih donedavnih kolega iz koalicijske Platforme 23 koji su na konstituirajućoj sjednici omogućili da se za predsjednicu Županijske skupštine izabere Ivanka Roksandić iz HDZ-a.

Protiv župana Žinića te vijećnika Adeline Ivković (HNS), Josipa Takača (BM 365) i Dražena Juranovića (prije Promijenimo Hrvatsku, sada HDZ) prijavu su podnijeli zbog sumnje da su počinili kazneno djelo iz članka 339. Kaznenog zakona. U kaznenoj prijavi oni Žinića terete da je tim vijećnicima “obećao ili dao mito”, a troje vijećnika da su “zahtijevali ili primili mito, ili prihvatili ponudu ili obećanje mita kako bi u predstavničkom tijelu glasovali na određeni način”. Pri glasovanju na konstituirajućoj sjednici Županijske skupštine 26. lipnja, kako stoji u prijavi, to troje je glasovanjem osiguralo većinu kandidatkinji HDZ-a Ivanki Roksandić koja je izabrana za predsjednicu te skupštine.

Kaznenu prijavu oporbeni vijećnici su u ponedjeljak dostavili i medijima.

Kako bi zadržao mandat, vijećnik Josip Takač (BM 365) je kao službenik zaposlen u Sisačko-moslavačkoj županiji uoči konstituirajuće sjednice dao otkaz, a župan mu je osigurao bolje plaćeno radno mjesto, tvrdi se u prijavi. Za preostalo dvoje vijećnika podnositelji kaznene prijave navode kako će se tek vidjeti kako će biti nagrađeni.

Sisačko-moslavački župan Ivo Žinić, koji je u ponedjeljak bio u Požegi, na drugom sastanku Vlade sa županima, predstavnicima Udruge gradova i Udruge općina, samo je kratko poručio kako je čuo za kaznenu prijavu i da je ne želi komentirati.

Županijska organizacija BM 365 potvrdila je u priopćenju da je zbog “nespojive dužnosti” Josip Takač, inače predsjednik te organizacije, prekinuo radni odnos u Sisačko-moslavačkoj županiji jer je to, kako je navedeno, bio jedini način da BM 365 – Stranka rada i solidarnosti zadrži osvojeni mandat.

Nezavisni Vladimir Čavrak, profesor s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu, bio je nositelj koalicijske liste četiriju stranaka: BM 365 – Stranke rada i solidarnosti, Promijenimo Hrvatsku, HDRS-a i Budimo umirovljenici zajedno (BUZ), koja je osvojila 8,62 posto glasova, tj. dva mandata (Čavrak i Takač).

BM 365 – Stranka rada i solidarnosti navodi u priopćenju da “legitimno svoj jedini ostvareni mandat na svojoj koalicijskoj (a ne Čavrakovoj) listi, koju je predvodila, daje HDZ-u i njegovim stranačkim partnerima kao koaliciji kojoj je i toliki broj građana” Sisačko-moslavačke županije dao povjerenje. “U tom smislu Stranka rada i solidarnosti djelovat će s punom odgovornošću i za dobrobit svih građana Sisačko-moslavačke županije”, stoji, među ostalim, u priopćenju.

Komentiraj