SISAK: Izbjeglice ne žele ostati u Hrvatskoj

FaH

Niti jedan od izbjeglica koji su u četvrtak ujutro stigli u Sisak i smješteni su u bivšoj vojarni Viktorovac, nije izrazio želju da ostane u Hrvatskoj niti je zatražio azil.

“Kažu kako su sada zadovoljni, ali se već zanimaju za nastavak puta, jer njih Hrvatska uopće ne zanima. Žele da im omogućimo kontakt s njihovim obiteljima”, rekao je glavni imam sisački Alem ef. Crnkić, koji je s izbjeglicama razgovarao na arapskom.

U Sisak je jutros stigla 51 izbjeglica i svi su muškarci. Vidno umorni od cjelonoćnog napornog puta, oni se tijekom dana odmaraju. U bivšoj vojarni u kojoj su smješteni i koju dijele s pripadnicima Interventne policije, imaju puni komfor, uređene sobe s novom posteljinom, primjerene sanitarne čvorove, a tijekom dana će dobiti i TV prijemnike sa satelitskim programom. O njima skrbe djelatnici Crvenoga križa, Islamska zajednica i sisački Merhamet uveli su dežurstva, a posjetili su ih sisačka gradonačelnica i glavni sisački imam.

Gradonačelnica Kristina Ikić Baniček je rekla novinarima kako najčešće pitaju koliko će se dugo ovdje zadržati. Zbog toga se niti ne žele u Sisku registrirati, a niti jedan nije zatražio azil u Hrvatskoj. Iako izražavaju zadovoljstvo prijamom i smještajem, njihove su misli usmjerene nastavku puta prema Njemačkoj i skandinavskim zemljama, rekla je.

“Objekt u kojem su smješteni idealan je za takve potrebe. Izbjeglice nemaju nikakvog kontakta s građanima, a o njima skrbe djelatnici Gradskog društva Crvenog križa. To je dobro zbog njihove, ali i sigurnosti građana. Mislim da smo kao grad položili ispit, te pokazali punu zrelost i humanist”, rekla je Ikić – Baniček.

Efendija Crnkić je rekao da će im Merhamet tijekom dana dostavi topli obrok, prvi nakon nekoliko dana. “Za njihovog boravka u Sisku bit ćemo im servis, kako bi zadovoljili njihove društvene, higijenske, vjerske i druge potrebe”, rekao je efendija Crnkić.

U Crvenom križu kažu kako se javljaju mnogi građani Siska spremni da izbjeglicama pruže pomoć. Donose igračke, odjeću sanitarne i druge potrepštine. Iz Crvenog križa poručju da sve donacije dostave u Gradsko društvo Crvenog križa u Tomislavovoj ulici, koje će ga potom distribuirati prema potrebama.

Izbjeglice je u središtu Siska dočekao veliki transparent na kojem uz dobrodošlicu na engleskom, piše: “I mi smo nekad bili izbjeglice”.

Svoj posjet izbjeglicama za sutra ne najavio u sisačko-moslavački župan Ivo Žinić.

Komentiraj