Sisak, nekad vodeće industrijsko središte u Hrvatskoj, danas je grad s bogatom industrijskom baštinom, a na nju će upozoriti brojne priredbe pod zajedničkim nazivom Četvrti dani industrijske baštine grada Siska, koji će se održati od 16. rujna do 1. listopada.

U dva će se tjedna održati brojni obilasci sada zapuštenih industrijskih pogona, zatim izložbe, predavanja, okrugli stolovi, te Dani piva, najavljeno je u ponedjeljak na konferenciji za novinare.

Organizator manifestacije je Gradski muzej Sisak, a suorganizatori Konzervatorski odjel Ministarstva kulture u Sisku Turistička zajednica grada Siska i Foto galerija “Siscia obscura”.

“Prvi put Dani industrijske baštine imaju obilježje i europskog projekta, jer istodobno obilježavamo i početak projekta revitalizacije tzv. Holandske kuće, bivšeg žitnog magazina iz 18. stoljeća, koji će se obnoviti sredstvima iz fondova EU. Sisak je nekad bio i središte pivarske industrije, pa smo predvidjeli obilazak objekata dvije pivovare, koje se prestale s proizvodnjom 1933. godine. Nastavak priredbe će biti Dani piva, na kojem će svoje proizvode predstaviti 14 pivovara”, rekao je ravnatelj Gradskog muzeja Vlatko Čakširan.

Dani piva će imati i humanitarni karakter, jer će se prigodnom prodajom podložaka za pivo, te dobrovoljnim prilozima prikupljati sredstva za potrebe socijalne samoposluge Gradskog društva Crvenog križa.

Preostali tvornički dimnjaci, koji su desetljećima bili prepoznatljiva vizura grada Siska, bit će tema prigodne fotografske izložbe “Fotograf i četiri glazbenika”. Na njoj će biti predstavljene fotografije glazbenog kvarteta, koje će zagrebački fotograf Tomislav Veić snimiti u industrijskim pogonima.

Komentiraj