Sisački župan: “Bez krova nad glavom ostalo petstotinjak obitelji”

Sisačko-moslavački župan Ivo Žinić izjavio je u petak kako se još ne zna točno koliko je obitelji ostalo bez krova nad glavom u razornih potresima proteklih dana, ali da bi to moglo biti “oko petsto obitelji”.

“Krećemo u sustavni postupak rješavanja situacije. Svi načelnici stožera gradova i općina koji su stradali u potresu dobili su zadatak da usklade svoje stožere. Na županijskim stranicama objavljeni su brojevi telefona koje građani mogu nazvati i dobiti informacije”, rekao je Žinić poslije sastanka Sisačko-moslavačkog stožera civilne zaštite, a prenio dnevnik.hr.

“Na trenu su trenutno tri kategorije ljudi, oni koji su prihvatnim centrima, ljudi koji se smještaju u kontejnere, jučer su došli prvi i nije jednostavno. Statičari obilaze terene, prvo javne objekte i ustanove kako bi te službe mogli staviti u funkciju”, kazao je župan.

Objasnio je i zašto su proglašene mjere opasnosti od poplave.

“Mjere opasnosti od poplave nisu proglašene zbog vodostaja nego zbog stanja nasipa koji su oštećeni. Trenutno se ne mogu sanirati jer do njih trenutno mehanizacija ne može doći”, kazao je Žinić te istaknuo kako ima dovoljno hrane i potrepština te da zdravstveni sustav funkcionira.

“Stotinjak kamp kućica i kontejnera je na terenu. Trenutno je postavljeno 20-ak, a potrebe su daleko veće. Prema prvim procjenama 300-inak, ali i jučer smo imali sastanak s načelnicima općina, a to će biti možda 500-injak obitelji koje ne mogu biti u svojim domovima”, kazao je.

Velika je šteta na infrastrukturi.

“Ima štete i na prometnicama, na vodovodima i kanalizacijama. Sinoć je grad Glina opskrbljen vodom, u Petrinji još nema. Velike su štete na infrastrukturi vodovoda i kanalizacije u Petrinji”, izvjestio je župan.

Na novinarski komentar da gradonačelnik Petrinje nije zadovoljan raspodjelom novca Žinić kaže da su jučer imali sastanak s načelnicima i gradonačelnicima i raspodijelili 100.000 milijuna kuna od čega Petrinja dobiva 30, a ostali iznos se raspodijelio između ostalih gradova i mjesta. “Mislim da je to pravedno”, kaže Žinić.

Župan je rekao i da je već stotinjak lakše oštećenih kuća obnovljeno. Građevinski materijal bit će na centralnom skladištu i dalje distribuiran, dodao je.

Načelnik Stožera civilne zaštite Roman Rosavec kazao je kako se donacije prikupljaju na tri nivoa, prikuplja se hrana i potrepštine, građevni materijal i novac.

“Ne nasjedajte na lažne račune koji su otvoreni, jasne upute dane su od Vlade i nalaze se na stranicama Sisačko-moslavačke županije”, upozorio je Rosavec te istaknuo kako ima svega te apelira na sve koji žele donirati da prate objave na stranici o potrebama.

 

Komentiraj