Sisački župan: “Apsolutno treba proglasiti katastrofu”

Sisačko-moslavački župan Ivo Žinić izjavio je za N1 da “katastrofu apsolutno treba proglasiti”.

“Katastrofu apsolutno treba proglasiti, no mehanizam župana dozvoljava samo da možemo proglasiti prirodnu nepogodu temeljem procjena povjerenstava gradova i općina koji su stradali. No mislim da je ovaj potres mnogo razorniji i da bi se trebala proglasiti katastrofa, ili velika nesreća”, kazao je Žinić. Dodao je kako je s Tomom Medvedom i premijerom u komunikaciji.

U nedjelju je i i predsjednik Republike Zoran Milanović zatražio proglašenje katastrofe.

Milanović: “Na terenu nema kaosa, ali fali organizacije”

“Izvještavam ih o svemu s terena, i vjerujem da će do toga doći”, rekao je.

Kontejneri i kamp kućice su najveći problem.

“Imamo 13272 zahtjeva, a pregledano je 3972 objekta. Na terenu imamo oko 250 kamp kućica, a potrebe su daleko veće. Očekujemo da bi ih moglo trebati 1500. Još sigurno 10 dana će to trajati, mi možemo oko 20-50 kućica na dan montirati.

Ovo je sedmi dan od potresa i svakim se danom stvari poboljšavaju. Prva je dva, tri dana snaga bila usmjerena na spašavanje. Sada je sustav tako složen da smo odredili mobilne timove koji će s koordinatorima moći brzo informirati o svim potrebama.

Kaosa i nereda nije bilo, gužve jeste. Nekome možda je izgledalo kao da nema sustava, ali to nije tako. Sve žurne službe, vojska, policija, HGSS… svi su uključeni i sve funkcionira”, rekao je Žinić.

Na pitanje gdje je gradonačelnik Gline, koji se ne pojavljuje u medijima, odgovara: “U kontaktu sam s gradonačelnikom Gline. Bio je na svim sjednicama Stožera”, kaže Žinić.

Na pitanje hoće li Tomo Medved postati čelni čovjek upravljanja krizom kaže: “Vlada će donijeti odluku o koordinaciji aktivnosti pomoći i sanacije u području oštećenih gradova. Bilo bi mi drago da Medved bude koordinator, kako bi ovaj sustav još bolje funkcionirao. Uz njega će vjerojatno biti župan, te ravnatelj civilne zaštite, kao i njegovi zamjenici”, rekao je Ivo Žinić.

Komentiraj