EPA/DANIEL KARMANN

Sirijskom napadaču u Ansbachu prijetila deportacija u Bugarsku

Dvadesetsedmogodišnjem Sirijcu koji se u nedjelju navečer raznio ispred restorana u njemačkom gradu Ansbachu, gdje se održavao glazbeni festival, prijetila je deportacija u Bugarsku, kazao je u ponedjeljak glasnogovornik njemačkog ministarstva unutarnjih poslova.

“Sirijce se u ovom trenutku ne može deportirati u Siriju, ali to ne znači da ih se općenito ne može deportirati. Bombašu samoubojici iz Ansbacha je prijetila deportacija u Bugarsku”, izjavio je Tobias Plate na redovitoj konferenciji za novinare njemačke vlade.

Glasnogovornik vlade dodao je da je rano za odluku o promjenama u njemačkoj politici prema izbjeglicama prije nego se objave rezultati istrage o tom napadu.

“Djela počinjena u posljednjih nekoliko dana i tjedana ne nude jednoznačnu sliku. Većina terorista koji su posljednjih mjeseci izveli napade u Europi nisu bili izbjeglice”, kazala je glasnogovornica valde Ulrike Demmer.

Bavarski ministar unutarnjih poslova Joachim Herrmann  kazao je u ponedjeljak rano ujutro da je napad u njemačkom gradu Ansbachu u kojem je u nedjelju kasno navečer ranjeno 12 osoba, “vrlo vjerojatno” čin islamističkog terorizma.

“Nažalost, moja je osobna procjena da vjerujem kako se ovdje vrlo vjerojatno dogodio pravi islamistički samoubilački napad”, kazao je Herrmann za dpa.

On je rekao da je zahtjev za azilom napadača prošle godine bio odbijen no dozvoljeno mu je da ostane u Njemačkoj zbog trajućeg sukoba u Siriji.

“Užasno je… da je netko tko je u našu zemlju ušao tražeći zaštitu sada počinio tako gnusni čin i ranio veliki broj ljudi kojima je ovdje dom, neke teško”, kazao je Herrmann.

Hermann je kazao kako je muškarac, čiji identitet još nije objavljen, živio neko vrijeme u Ansbachu. Od 12 ozlijeđenih osoba tri su u teškom stanju.

Komentiraj