Sirijsko vladino izaslanstvo optužilo Tursku i pobunjenike za ometanje pregovora

EPA/JUSTIN LANE

Čelnik izaslanstva sirijske vlade na mirovnim pregovorima u Astani optužio je tursko izaslanstvo i sirijske pobunjenike, koji su doputovali u četvrtak – zadnjeg dana sastanka, za pokušaj ometanja pregovora zbog toga što nisu pristali na završnu izjavu.

Bashar Ja’afari je izjavio da su pobunjenici i njihovi turski podupiratelji imali “jasnu želju omesti sastanke u Astani” te da Ankara mora povući svoje vojnike iz Sirije i zatvoriti granicu za džihadiste ako želi biti stvaran jamac tursko-ruskog primirja postignutog krajem prošle godine.

“Nije izdana završna izjava zbog turskog protivljenja nacrtu izjave”, kazao je Ja’afari.

Dolazak turskog izaslanstva s pobunjenicima zadnjeg dana razgovora u kazahstanskoj prijestolnici također upućuje na to da oni nisu ozbiljni glede pregovora, rekao je on.

Rusija, Turska i Iran dogovorili su 24. siječnja u Astani mehanizam za učvršćivanje prekida vatre u Siriji, no ne i političko rješenje za okončanje rata.

Primirje u Siriji opetovano se krši, a sukobljene strane se međusobno okrivljuju za to, dok i dalje bijesne borbe s džihadističkim skupinama kao što su Islamska država i druge naoružane skupine koje nisu uključene u primirje.

Komentiraj