Sirijski režim, unatoč pritisku, nimalo ne popušta u pregovorima

EPA/SANA

Unatoč pritiscima, sirijski režim nije nimalo popustio u ponedjeljak u Ženevi, na početku drugog tjedna neizravnih pregovora s oporbom, odlučno odbijajući razgovarati o sudbini Bashara al-Assada.

O predsjednikovu odlasku “nema ni govora”, rekao je novinarima glavni pregovarač sirijskog režima Bashar al-Jaafari, nakon susreta s UN-ovim izaslanikom za Siriju, Staffanom de Misturom.

Sirijski veleposlanik u UN-u je s nepovjerenjem uvjeravao u “ozbiljnost” i “iskrenost” svog izaslanstva i vratio loptu u polje oporbe koju je po tko zna koji put optužio da u svojim redovima ima “teroriste”.

“Vlada ima svoje, veoma razrađeno, shvaćanje terorizma”, malo poslije je podrugljivo primijetio Staffan de Mistura. “Mi imamo veoma jednostavnu definiciju: teroristi su skupine koje je takvima proglasio UN”.

Diplomat je još u petak prigovorio pregovaračima režima da ostaju na načelnim izjavama, a pohvalio je “velike” napore oporbe.

De Mistura je u ponedjeljak opet zatražio od režima da iznese svoje mišljenje o “prijelaznoj vlasti” koja se, po UN-ovim smjernicama, mora osmisliti u Ženevi.

Damask drži da prijelazna vlast može samo biti vlada koja bi obuhvatila i neke ministre iz oporbe, ali kojoj bi na čelu i dalje bio Bashar al-Assad.

Oporba traži tijelo s punim ovlastima u kojemu predsjednik Assad, kojeg nazivaju “krvnikom vlastitog naroda”, neće imati nikakvu ulogu.

Raniji pregovori koji su 2014. održani isto u Ženevi, zapeli su na ovom pitanju.

No nakon toga se stanje u Siriji pogoršalo: više od 270.000 ljudi je poginulo a milijuni su morali napustiti zemlju.

Staffan de Mistura je zato pozvao režim da “bude realan” i da počne rješavati glavno pitanje prije četvrtka navečer, kada će pregovarači prekinuti sjednice na barem desetak dana.

Komentiraj