Sirijski režim u krematoriju u zatvorskom kompleksu u Saidnaji, na sjeveru Damaska, spaljuje ostatke tisuća zatvorenika ubijenih zadnjih godina, optužile su ga u ponedjeljak Sjedinjene Države.

Upoznavajući medije s nizom satelitskih snimaka, čelnik Stade Departmenta za Bliski istok, Stuart Jones, optužio je Siriju za “masovna ubojstva” i pozvao režim predsjednika Bašara al Asada da prekine te “zločine”.

Na snimkama iz travnja 2017., travnja 2016., siječnja 2015. i kolovoza 2013., s kojih je američka vlada skinula oznaku tajnosti, vide se zgrade, među kojima je jedna označena kao “glavni zatvor”, a druga “vjerojatni krematorij”.

Na drugoj snimci, popratni tekst “otopljeni snijeg na dijelu krova” upućuje, drži Stuart, na postojanje “krematorija koji je otvorio sirijski režim”.

“Premda su dokumentirani mnogi zločini režima, mislimo da je izgradnja krematorija pokušaj da se sakriju razmjeri masovnih ubojstava počinjenih u Sajdnaji”, istaknuo je američki diplomat.

Ove optužbe američke vlade dolaze nekoliko dana pošto je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov, čija zemlja podupire sirijski režim, posjetio Washington.

Usto dolaze nakon izvješća koje je u veljači objavila organizacija za ljudska prava Amnesty International, koja je optužila sirijski režim da je u pet godina, između 2011. i 2015., pogubio vješanjem oko 13.000 ljudi u zatvoru Sajdnaji, blizu Damaska. Amnesty je tada upozorio na “politiku istrebljivanja”.

Komentiraj